Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Radboudumc start onderzoek naar slachtoffers van hitteberoerte

04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
442 keer bekeken
  •  
dam tot damloop 2
“Het komt veel vaker voor dan wij dachten”, zegt inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc over hitteberoertes. Hopman is samen met een team wetenschappers een onderzoek gestart naar hitteberoertes. Na de uitzendingen van Zembla kwamen veel slachtoffers met hun verhaal naar buiten. Volgens de inspanningsfysioloog is er weinig onderzoek gedaan: “We dachten vrij snel, we moeten dit beter in kaart brengen.” 

Het Radboudumc wil onderzoek doen naar de oorzaken, behandeling en gevolgen van een inspanningsgebonden hitteberoerte. Het onderzoek is erop gericht om de kennis over dit ingrijpende ziektebeeld in Nederland vergroten. Het uiteindelijke doel is om de herkenning, acute behandeling en latere begeleiding van patiënten te verbeteren. 

Al sinds 2009 adviseert Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit, om hardlopers die een hitteberoerte krijgen snel en extreem te koelen in een bad met ijswater. "Dat is wat levensreddend is", aldus Hopman. De hoogleraar stelt in de ZEMBLA-uitzending ‘De dood van een hardloopster’ dat door de afwezigheid van koelbaden de afgelopen jaren onnodig slachtoffers zijn gevallen.

Maria Hopman in de uitzending 'De dood van een hardloopster':
Na de uitzending zijn er een aantal pilots geweest die succesvol bleken. Bijvoorbeeld bij de Dam tot damloop. Bij het evenement werden twee koelbaden langs de kant voor de finish en twee na de finish geplaatst. De artsen waren die dag hartstikke druk en de koelbaden zijn zeker  tien tot twintig keer gebruikt: “Ik durf te zeggen dat we toen echt levens hebben gered”, zegt Hopman.

Niet iedereen die een hitteberoerte krijgt belandt in het ziekenhuis. “Maar sommige mensen blijken wel restverschijnselen over te houden”, zegt Hopman. “Mensen die zeggen: ik functioneer niet meer zoals voor de hitteberoerte.” Over restverschijnselen is volgens de hoogleraar weinig bekend. Dat wordt meegenomen in het onderzoek van het Radboudumc.

Speelt erfelijkheid een rol?
Naast andere inspanningsfysiologen en een sportarts van defensie, is ook neuroloog Nicol Voermans betrokken bij het onderzoek. Zij bekijkt volgens Hopman onder meer of erfelijkheid een rol kan spelen: “Of sommige mensen genetisch gevoeliger zijn voor oververhitting dan anderen.”

Om zoveel mogelijk data en informatie te verzamelen, heeft het Radboudumc een oproep gedaan aan sporters en militairen die in de afgelopen tien jaar een hitteberoerte hebben gehad om deel te nemen aan het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek zullen uiteindelijk in een wetenschappelijk medisch tijdschrift worden gepubliceerd. “Daarnaast zullen wij via de uitkomsten onder de aandacht brengen bij de leden van de Nederlandse beroepsverenigingen voor sportartsen, neurologen en SEH-artsen. De uitkomsten kunnen op deze manier ook bijdragen aan het opstellen van een richtlijn van het begeleiden van sporters in het herstarten van sporten”, zo schrijft het onderzoeksteam in de oproep. 

In 2016 overleed de 25-jarige Caroline Goedhart aan de gevolgen van een hitteberoerte tijdens de Dam tot Damloop:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.