Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Raad voor Cultuur vreest leegloop cultuursector

04-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
Muziekschool in mineur - persbericht

De Raad voor Cultuur waarschuwt voor een uitstroom van werknemers in de cultuursector. Werken in de cultuurwereld is volgens het adviesorgaan "minder aantrekkelijk" geworden en de gevolgen van de coronapandemie zullen waarschijnlijk nog lang gevoeld worden. "Er is tijd, geld en ruimte nodig om te voorkomen dat de cultuursector alsnog omvalt", schrijft de raad in een advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.

De Raad voor Cultuur deed op verzoek van de minister een rondgang langs zogeheten BIS-instellingen, cultuurinstellingen die rijkssubsidie ontvangen, om de gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen. Daaruit komt onder meer naar voren dat er veel onzekerheid is over het toelaten van publiek. In theaters en poppodia is het nu bijvoorbeeld verplicht een geldige QR-code te laten zien.

"Daarbij helpt het niet dat de overheid steeds uit lijkt te gaan van de meer gunstige scenario’s rond corona", stelt de raad. "Dit leidt er uiteindelijk toe dat achteraf moet worden bijgestuurd met strengere maatregelen. Dat vergroot de onzekerheid voor de sector." Daardoor zijn bijvoorbeeld podia voorzichtiger met het programmeren van voorstellingen.

Grote zorgen over zzp'ers

Tegen Zembla zei de Raad voor Cultuur onlangs nog “grote zorgen” te hebben over de positie van culturele zzp’ers: zelfstandigen die werken met amateurs in bijvoorbeeld een zangkoor of theatergroep. Culturele zzp’ers hebben een laag en instabiel inkomen en werken vaak ongewenst als zelfstandige.

Uit het onderzoek ‘Kunstenaars stoppen niet’ blijkt dat 57 procent van de culturele zzp’ers in 2020 een jaarinkomen had van minder dan 20.000 euro bruto. In 2019 was dat nog 45 procent.

Muziekschool in mineur

Ook op andere fronten gaat het slecht in de kunst-en cultuurwereld. Door grote bezuinigingen de afgelopen jaren en de transitie van veel taken van het Rijk naar gemeenten, zijn bijvoorbeeld veel muziekscholen verdwenen. Het gevolg is dat het aantal Nederlandse musici bij de conservatoria en bij orkesten in ons land fors is afgenomen. Door het verdwijnen van de muziekscholen vindt talent geen weg meer en loopt ook de kennis van de muziektheorie bij de Nederlandse studenten achter. Zo bleek uit de Zembla-uitzending ‘Muziekschool in mineur’.

Kijk de uitzending 'Muziekschool in mineur' terug:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.