De Partij van de Arbeid (PvdA) heeft vragen gesteld over de Zembla-uitzending ‘Ziek van Schiphol’. PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop wil van minister Barbara Visser (IenW) weten wat zij gaat doen om de gezondheidssituatie van de platformmedewerkers nu te verbeteren en wat ze gaat doen “om ervoor te zorgen dat de gezondheidsrisico’s in de toekomst permanent worden teruggedrongen”.
Zo’n twintigduizend platformmedewerkers op Schiphol werken dag in dag uit tussen de vliegtuigen die giftige stoffen uitstoten. Uit vertrouwelijke rapporten die Zembla in handen heeft blijkt dat Schiphol en KLM vijftien jaar al geleden door hun eigen arbodiensten werden gewaarschuwd voor een verhoogd risico op longkanker en hartproblemen bij het personeel.
Arbodeskundigen van de bedrijven adviseerden toen al om de blootstelling zo ver mogelijk terug te dringen. Maar een maatregel zoals het verslepen van de vliegtuigen, is tot op heden niet genomen. De Hoop noemt dit ‘onbegrijpelijk’. Ook vindt het Kamerlid het ‘zeer zorgwekkend’ dat medewerkers aangeven dat ze geen collega of werknemer op Schiphol kennen met een andere doodsoorzaak, dan kanker: “Het gaat hier over levensbedreigende situaties die niet zomaar genegeerd moeten kunnen worden”.
In de uitzending van Zembla is ook te zien dat in Denemarken het gevaar van ultrafijnstof voor platformmedewerkers al jarenlang onderkend is. Op het vliegveld van Kopenhagen zijn meerdere maatregelen genomen om het ultrafijnstof terug te dringen. De Hoop wil van minister Visser weten hoe het kan dat in Denemarken het gevaar van ultrafijnstof voor platformmedewerkers al jarenlang is onderkend door de overheid “en in Nederland nog geen enkele maatregel is genomen”.
Het PvdA-Kamerlid stelt dat de 20.000 medewerkers die vijftien jaar lang onnodig dagelijks zijn blootgesteld aan te grote hoeveelheden uitlaatgassen op het platform van Schiphol recht hebben op compensatie.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.