Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie schoot tekort bij handhaven Thermphos

26-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fosfor-aan-de-schelde
De provincie Zeeland heeft problemen rondom fosforfabriek Thermphos verkeerd aangepakt. Dat concludeert de commissie onder leiding van Jan Mans die onderzocht hoe Zeeland omging met het handhaven en gedogen van Thermphos.

Volgens Mans zijn de problemen met te weinig samenhang aangepakt. In het rapport dat vrijdag naar buiten kwam, schrijft de commissie dat het college van Gedeputeerde Staten niet genoeg heeft laten blijken dat het weet hoe zwaar de industrie is in de provincie. Zeeland is na de Rijnmond het tweede risicogebied van Nederland.

Lees het volledige rapport (pdf)

De conclusies
1. De provincie heeft teveel ‘meegedacht’ met Thermphos , zowel op het gebied van vergunningverlening als op het vlak van de handhaving. Dit ‘meedenken’ betekende uiteindelijk ook ‘meebuigen’.

2. De provincie heeft het probleem van de te hoge uitstoot van schadelijke stoffen puur technisch en juridisch benaderd. Het ontbrak de provincie aan aandacht voor de veiligheidsbeleving van de Zeeuwen en aan aandacht voor de volksgezondheid.

3. Beperkte sturing van Gedeputeerde Staten en Gedeputeerde Staten hebben pas in de zomer van 2010 Provinciale Staten geïnformeerd over de stand van zaken bij Thermphos .

4. Er is onvoldoende alertheid van Provinciale Staten geweest. Er waren al voor de zomer van 2010 signalen (klachten) afgegeven door omwonenden.

Carla Peijs kan zich niet vinden in de resultaten van het onderzoek dat Commissie Mans vandaag publiceerde. Op het verwijt van de commissie dat de provincie te veel had meegedacht met de fabriek antwoordde zij dat alle mogelijke bestuurlijke stappen waren gezet behalve sluiting. Meedenkend met het bedrijf vervolgde ze dat Thermphos een 'loner' is in europa en daardoor niet kan profiteren van hoogwaardige technieken om het vervuilen te beperken.

Lijsttrekker Ger van Unen van de SP in Zeeland vindt dat commissaris van de Koningin Karla Peijs in Zeeland de eer aan zichzelf moet houden, nu de commissie-Mans vernietigend heeft geoordeeld over de rol van de provincie bij de handhaving van Thermphos.

De SP, met vier zetels vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Zeeland, vroeg naar aanleiding van Zembla - 'Fosfor aan de Schelde' over Thermphos vorig jaar een interpellatiedebat aan.

De provincie Zeeland werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.

Dat Peijs kritiek uit het rapport zo snel verwerpt vindt Van Unen niet kunnen. „Ze spreekt voor haar beurt. Het rapport is voor de Staten. Het is niet aan haar het rapport af te kraken, zeker niet als in de Staten nog geen discussie is geweest. Bovendien kan ze nog niet zeggen dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Dat moet het RIVM nog onderzoeken.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.