De vakbond overhandigde maandag het rapport ‘Vast in de draaideur’ aan leden van de Tweede Kamer.
Bij de pakketsorteercentra van PostNL is 90 procent van de duizenden sorteerders uitzendkracht en bij de Rijksoverheid werd in 2020 zo’n 1,7 miljard euro aan externen uitgegeven. In de distributiecentra werken veelal arbeidsmigranten op uitzendcontracten. De werkdruk daar is volgens FNV gigantisch door de prestatienormen. Bij Philips wordt zo’n 30 procent van de uitzendkrachten rondgepompt. FNV bestuurder Karin Heynsdijk: "Door uitzendkrachten jarenlang rond te pompen, maken deze bedrijven winst over de rug van uitzendkrachten. Die hebben nauwelijks enige zekerheid van werk en inkomen. Daarmee wentelen ze ondernemersrisico’s af op werkenden."
De uitzendkrachten op deze werkplekken hebben geen zicht op vast werk en inkomen. Bovendien verdienen ze tot 40 procent minder dan hun collega's in vaste dienst die hetzelfde werk doen. Daarbij hebben ze ook geen recht op pensioenen, winstuitkeringen, eenmalige loonsverhogingen en eindejaarsuitkeringen. Ook de onderhandelingspositie van uitzendkrachten is minder sterk. "Het moet niet langer lucratief zijn voor werkgevers om uitzendkrachten steeds zes maanden op WW-vakantie te sturen. Bij vast werk hoort gewoon een vaste baan", meent de bond.
Download het FNV-rapport 'Vast in de draaideur':
FNV wil dan ook dat het nieuwe kabinet een einde maakt aan jarenlange onzekerheid waar uitzendkrachten mee te maken hebben. Daarom zou onder meer een flextoeslag ingevoerd moeten worden. Verder zouden uitzendkrachten vanaf dag één dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als hun collega’s.
De inperking van flexwerk sluit volgens FNV aan bij het SER-advies over de arbeidsmarkt eerder deze maand. De FNV wil de afspraken ook per direct terugzien aan de cao-tafels en in het regeerakkoord. De politiek zou tot nu toe te weinig hebben gedaan om de bekende problemen aan te pakken, meent te bond.
FNV heeft voor het rapport onderzoek gedaan onder mensen die langdurig in uitzendbanen vastzitten. Vaak doen ze werk dat structureel is, terwijl uitzendkrachten bedoeld zijn voor drukte en ter vervanging van zieke mensen. Het rapport is geschreven op het moment dat FNV geen akkoord kon bereiken met ABU en NBBU over een nieuwe cao voor de uitzendsector.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.