Video: Politiek wil van minister Schouten sneller hardere maatregelen tegen landbouwgif
12-06-2019
•
leestijd 2 minuten
•
102 keer bekeken
•
De politiek lijkt de zorgen over landbouwgif eindelijk serieus te nemen. Jarenlang voelden omwonenden van bollenvelden zich genegeerd door Den Haag. Tijdens het laatste Algemeen Overleg (AO) bleek het debat compleet gekanteld. Veel partijen willen dat Minister Schouten sneller en hardere maatregelen neemt om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in te dammen.
De minister zei eerder in een interview met ZEMBLA zelf al dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen radicaal anders moet. Ze wil dat er in 2030 bijna geen chemische middelen meer worden gebruikt. Maar de meeste partijen willen dat er in de tussentijd al concrete maatregelen worden genomen.
Spuitvrije zones Zo willen onder meer Partij voor de Dieren en PvdA dat er een spuitvrije zone rond omwonenden van bollenvelden komt. Geen gif spuiten in de buurt van jonge gezinnen. Want juist kinderen zijn kwetsbaar voor landbouwgif. Experts pleitten in ZEMBLA eerder al voor het instellen van spuitvrije zones. Tijdens het Algemeen Overleg bleek dat de minister zulke zones niet landelijk wil invoeren. Ze laat dit liever aan de gemeenten die dit lokaal moeten regelen en in gesprek moeten met burgers en boeren. Schouten wil deze gesprekken faciliteren met zogeheten ‘gebiedsregisseurs’.
“Die gesprekken zijn er al twintig jaar. En het zijn heel erg pijnlijke processen met name ook voor die telers die zich helemaal in het verdachtenbankje geplaatst zien. Dus ik weet niet of het nou het allerslimste is om dat op zo’n manier aan te pakken en ik weet niet of dat een plek is voor een minister om dat te doen. Ze moet gewoon beleid gaan maken”, zegt omwonende van een bollenveld, Rodina Fournell die het debat vanaf de publieke tribune volgde.
Glyfosaat Schouten kondigde verder aan dat ze met de sector op zoek wil naar een alternatief voor het zeer omstreden middel glyfosaat. Glyfosaat zit in de onkruidverdelger Roundup van het bedrijf Bayer (voorheen Monsanto). Het veel gebruikte en zeer agressieve middel tast de bodemkwaliteit aan en wordt in verband gebracht met kanker. Onder meer onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie stelde vast dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Bayer zelf ontkent dat het middel kanker kan veroorzaken.
Tijdens het Algemeen Overleg zat de publieke tribune vol met boeren en omwonenden. Veel van de omwonenden waren positief over het debat: “We zijn hier wel vaker in zo’n setting in de Tweede Kamer geweest”, zegt Rodina Fournell, “maar dit is echt voor het eerst dat bijna alle aanwezige leden kritisch waren over bestrijdingsmiddelen, dat hun houding kritisch was. En je merkte dat iedereen het een soort aangenomen feit vond dat het heel snel anders moet. Eigenlijk iedereen behalve misschien de VVD zegt: ‘heel mooi die plannen voor 2030, maar wat gebeurt er in de tussentijd?’ En de minister liet ook weten dat ze daar naar gaat kijken. Je merkt echt dat de vanzelfsprekendheid van bestrijdingsmiddelengebruik weg is. En dat is heel bijzonder om te merken.