Korpschef Henk van Essen gaat opnieuw onderzoeken of er scherpere regels moeten komen rond de inzet van surveillancehonden. “De uitzending van Zembla en de opmerkingen van Jaap Timmer in die uitzending, zijn aanleiding voor mij om daar nogmaals aandacht voor te vragen”, zegt hij in de uitgebreide reactie op de website van de politie.In
de uitzending ‘Bijten als beloning’ is onder meer te zien hoe de politie buitensporig geweld gebruikt bij een arrestatie in Rotterdam. Daarbij duwt een agent een politiehond door het raam van een auto waarin een ongewapende en ongevaarlijke verdachte zit.
AmbtsinstructieHoewel Van Essen zegt dat er volgend jaar een nieuwe ambtsinstructie komt waaraan volgens hem al duidelijke regels zijn gebonden, wil hij na het zien van Zembla onderzoeken “of het inzetkader en de ambtsinstructie volstaan en of de certificering van honden voldoet aan de gewenste praktijk”.
Over die nieuwe ambtsinstructie is politiewetenschapper Timmer in Zembla niet te spreken. Hij zegt: “Met die concept ambtsinstructie, die regeling voor de diensthond, kun je dus bijna willekeurig iedere fietsendief, inbreker, dief van bij wijze van spreken een rolletje drop, met behulp van de politiehond gaan aanhouden en dat móet niet de bedoeling zijn.”
'Beelden hebben ook mij geraakt'In de online gepubliceerde reactie van de politie komt ook Fred Westerbeke aan het woord, politiechef van de eenheid Rotterdam. Rotterdam heeft veruit de meeste bijtincidenten.
In de uitzending worden drie Rotterdamse zaken onderzocht en uitgelicht. Daarover zegt Westerbeke: “De uitzending van Zembla en de daarin getoonde beelden van onze geweldstoepassing hebben ook mij geraakt. Geweldstoepassing in welke vorm dan ook ziet er heftig en over het algemeen lelijk uit. En heeft effect op iedereen die daarbij betrokken is. Uitgangspunt is om met zo weinig mogelijk geweld ons doel te bereiken.”
Beelden kwijtWesterbeke gaat ook op de drie casussen in. Hij zegt daarover dat het Openbaar Ministerie in twee van de drie gevallen heeft geoordeeld dat het gebruikte geweld rechtmatig was. “Het incident in het tankstation met de Poolse man is vervolgens getoetst door het Gerechtshof, waarin zij tot eenzelfde oordeel kwam.” Hij vermeldt daarbij niet dat het OM essentieel bewijs kwijt was en de verdediging daar niet over kon beschikken, namelijk de bewakingsvideo van het tankstation. Zembla liet de beelden in de uitzending zien die een ander licht werpen op onder meer de verklaringen van de betrokken hondengeleider.
“In de derde zaak (Hilledijk van mei van dit jaar) is mijn oordeel dat het geweld buitenproportioneel was. Die conclusie heeft het OM ook getrokken. Intern loopt daar momenteel een onderzoek op. Met de aangever zijn we in gesprek”, aldus Westerbeke.
NoodzakelijkKorpschef van Essen eindigt door te benadrukken dat “ondanks deze heftige beelden, de diensthond voor de politie een noodzakelijk en verantwoord geweldsmiddel is.”
Lees de hele reactie op politie.nl.Kijk de uitzending 'Bijten als beloning' terug: