Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Video: Inval bij afvalbedrijf Vink in Gelderland

14-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
Inval Vink
De politie doorzocht vanochtend vier locaties met ondernemingen van afvalbedrijf Vink in Gelderland. Het bedrijf werd tijdelijk stilgelegd. Ook de administratie bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven zijn opgehaald voor onderzoek. Het Openbaar Ministerie verdenkt Vink van gesjoemel met vervuilde grond. ZEMBLA maakte twee uitzendingen over het bedrijf Vink.
Vink heeft meerdere ondernemingen op vier locaties in de provincie Gelderland.  Het bedrijf neemt vervuilde grond in, reinigt die grond, mengt de grond en past de grond weer toe op locaties. 
'Grond was vervuild met lood kwik en minerale oliën'
Vink wordt ervan verdacht dat het bedrijf tussen 2012 en 2016 grond heeft ingenomen die ze niet had mogen innemen. "Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die  vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën", zo schrijft het OM.
Afgelopen november onthulde Zembla in twee uitzendingen dat Vink diverse regels overtreedt. In de eerste aflevering ‘ De Kunstgrasberg ’ bleek dat Vink in overtreding was met de opslag van kunstgrasmatten. In ‘ Nieuwbouwwijk als stortplaats ’ bleek dat het bedrijf vervuilde grond illegaal toepaste in nieuwbouwwijken in Barneveld. Het bedrijf paste vervuilde grond toe onder meer in nieuwbouwwijken in Barneveld.
Kijk onze uitzending over de vervuilde grond van Vink
Valsheid in geschrifte
Het OM verdenkt Vink van "handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte,  overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer". Het strafrechtelijk onderzoek is volgens justitie gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.
Vink heeft altijd ontkend dat de grond vervuild was. Ook nadat onderzoek van Royal HaskoningDHV e ind maart bevestigde dat Vink vervuilde grond heeft gestort in woonwijken in Barneveld. Volgens de onderzoekers had de grond niet toegepast mogen worden in een woonwijk. Vink is het niet eens met de uitkomsten van het onderzoek en heeft aangekondigd het Royal HaskoningDHV voor de rechter te dagen.
'Duizenden vrachtwagens met vervuild zand'
Het OM zegt nu dat de grond zodanig vervuild was dat Vink de grond niet op juiste wijze zelf kon reinigen. "Daarnaast zouden de bedrijven vervuilde grond die ze wel mochten innemen niet op juiste wijze hebben gereinigd voor die weer hebben toegepast." Om hoeveel grond het gaat, is volgens het OM nog niet duidelijk. "Het zou gaan om enkele duizenden vrachtwagens. Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk", aldus het Openbaar Ministerie.
 
Bekijk ook ons beeldverhaal op Instagram:
Een bericht gedeeld door ZEMBLA (@zembla_bnnvara) op 14 Mei 2019 om 5:11 (PDT)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor