Het personeelstekort bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) is zo nijpend, dat de voedselveiligheid in Nederland in gevaar is en niet voldoet aan Europese toezichteisen. Dat schrijft het Financiële Dagblad dinsdag op basis van onderzoek door Deloitte dat werd uitgevoerd in opdracht van landbouwminister Carola Schouten. Op honderd van de 152 toezichttaken schoot de NVWA in 2019 tekort. De NVWA controleert volgens Deloitte nauwelijks op gevaarlijke stoffen in voedsel, zoals bacteriën in vlees en zuivel en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Consumenten met een voedselallergie lopen extra gevaar omdat de toezichthouder weinig tijd heeft om producten te controleren op sporen van gluten of pinda's.
Ook is de controle op babyproducten en kinderspeelgoed ondermaats. Dat verhoogt het risico op kinderen die stikken in speelgoed, of gewond raken door een slechte kinderstoel. De afgelopen jaren vonden meerdere soms dodelijke ongevallen plaats met springkussens en kermisattracties.
MisstandenVorig jaar oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) nog dat de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland, nog steeds tekortschiet. Na jaren van misstanden, zoals salmonella in gerookte zalm, fipronil in eieren en fraude met paardenvlees, is er nog steeds geen goede gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen stelde de onderzoeksraad:
Het personeelstekort zou onder meer veroorzaakt worden door een mislukte fusie en bezuinigingen door kabinet-Rutte I. Sinds 2014 krijgt de NVWA er weer tientallen miljoenen per jaar bij, maar de personeelsproblemen blijven. Meldingen blijven zolang liggen dat ze niet meer te onderzoeken zijn. Grote spelers blijven buiten schot omdat de NVWA geen tijd heeft voor meerdere grote onderzoeken, schrijft het FD.
De NVWA controleert te weinig op dierziekten, waardoor het risico op een uitbraak groter wordt. In dat geval zullen landen hun grenzen sluiten voor Nederlandse producten, zoals bij de uitbraak van mond- en klauwzeer gebeurde. Deloitte constateert dat exportlanden Nederland op meerdere tekortkomingen hebben gewezen, maar dat de NVWA geen tijd had om hier iets mee te doen. Ook zou er nauwelijks gecontroleerd worden op mestfraude. Sommige boeren verstrooien meer mest dan toegestaan, met als gevolg extra stikstofuitstoot.
Sjoemelen met vlees In 2013 kreeg het imago van de vleesindustrie een flinke klap toen bekend werd dat sommige producenten paardenvlees als rundvlees verkochten, omdat voor rundvlees meer wordt betaald. Uit de uitzending ‘
Sjoemelen met vlees ’ bleek er nog meer mis in de vleesindustrie. Zo onthulde Zembla dat er poepbacteriën op vlees zaten en dat er gefraudeerd werd met het 'Beter Leven-keurmerk'.
Kijk hier de uitzending
Sjoemelen met vlees: