Deel oppositiepartijen zegt vertrouwen in minister Blok op
04-09-2018
•
leestijd 4 minuten
•
74 keer bekeken
•
DENK diende tijdens het debat over de uitlatingen van Stef Blok over de multiculturele samenleving een motie van wantrouwen in tegen de minister. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP, en Partij voor de Dieren steunden de motie. Daarmee komt de motie niet aan een meerderheid en kan Blok aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. De coalitiepartijen, Forum voor Democratie, CDA, 50PLUS en PVV steunden de motie van wantrouwen niet.
Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA.
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): "Zo degradeer je de democratie tot een parodie. De uitkomst van dit debat stond vast door blokvorming van de coalitiepartijen. Iedereen kan zien dat ze de schijn tegen zich hebben en houden."
#Blok#Stef#StefBlok#Zembla
Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister "berouw" getoond. Hij spreekt van een "valse start", waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten.
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft in de Tweede Kamer opnieuw zijn spijt betuigd over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, en gezegd dat hij het niet zo heeft gemeend. "Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet", aldus Blok.
"Het zijn heel ruiterlijke woorden. Dit schept helderheid", reageerde Gert-Jan Segers van de coalitiepartner ChristenUnie.
Segers (C-U): "Hoe hoopvol is de minister over deze samenleving?"
Blok: "Dat er geen geslaagde multiculturele samenleving is, had ik niet moeten zeggen. Er zijn problemen, maar het is niet hopeloos. Nederland is een van de beste landen."
#StefBlok#Blok#Zembla
PVV-leider Geert Wilders sprak van een "recordtempo door het stof gaan".
Wilders: "Hier staat een politiek gecastreerde minister. Felicitaties aan Pechtold. Wat mij betreft kunnen dit debat stoppen."
#StefBlok#Blok#Zembla
Gewraakte uitspraken
Hij zei in juli op een besloten bijeenkomst dat hij geen multiculturele samenleving kent waar groepen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. ZEMBLA bracht de beelden naar buiten. De minister kreeg tijdens het Kamerdebat felle kritiek te verduren van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Veel partijen willen weten of Blok dit werkelijk denkt en of dit zijn geloofwaardigheid aantast.
De uitspraken hebben volgens Blok geen gevolgen voor zijn geloofwaardigheid of effectiviteit als minister van Buitenlandse Zaken. De contacten met buitenlandse collega's zijn gewoon doorgegaan en zijn agenda is alweer "bomvol". Volgens Blok kan hij dus nog "effectief functioneren".
Landen zijn boos over opmerkingen Blok
Een aantal landen was boos over zijn opmerkingen. Vanuit zijn ambassades in Londen Parijs, of Berlijn zijn er geen signalen "dat de relatie met deze landen is verstoord", aldus Blok. Alleen Suriname heeft zijn excuses niet geaccepteerd. Maar met dat land was de relatie voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe.
Alexander Pechtold (D66) hekelde ook de uitspraken van Blok over Oost-Europa, en de geringe bereidheid van landen daar om vluchtelingen op te vangen. "Dat zet Nederland op grote afstand", aldus Pechtold. "Als je nu al de handdoek in de ring gooit, zie ik de Orbans van de wereld al denken 'prima'.'' Viktor Orban is de premier van Hongarije en is fel gekant tegen de opvang van vluchtelingen.
Blok: "Nu is de situatie eenmaal zo. Oost-Europese landen werken niet mee. Maar mijn inzet is dat dit wel gaat gebeuren."
#StefBlok#Blok#Zembla#Stef
Uitspraak over genen
Een andere uitspraak waar de Kamer zich aan stoort is het verband dat de bewindsman legde tussen genetica en vreedzaam samenleven. "Dat moet ik overlaten aan wetenschappers", erkende Blok. Na lang aandringen gaf hij aan dat mensen ondanks alle verschillen kunnen samenleven.
Klaver stelt de vraag nog een keer over genen. Blok: "Ik had het verband niet moeten leggen." Klaver: "Ja duh, dat snap ik ook wel. Maar u heeft het gedaan. U heeft ervoor gezorgd dat we nu over genen staan te debatteren en nu willen we helderheid."
#StefBlok#Blok#Zembla#Stef
In de eerste termijn van het debat zei Pechtold dat een minister van Buitenlandse Zaken "er niet is om te prikkelen, maar om te verbinden." Hij vindt de uitspraken die Blok heeft gedaan een "bewindspersoon onwaardig". Pechtold noemt de uitspraken "onthutsend", "bizar" en "schadelijk".
Alexander Pechtold: "De opmerkingen van minister Blok zijn een minister onwaardig. Zeker in dit kabinet dat er wil zijn voor heel Nederland."
#stefblok#blok#Zembla
Is de minister nog geloofwaardig? Is de minister nog geloofwaardig en kan hij de belangen van Nederland nog goed vertegenwoordigen, vragen PvdA, SP en DENK zich af. Volgens Lodewijk Asscher (PvdA) hebben de uitspraken "grote schade" toegebracht aan de reputatie van Nederland. "Hoe denkt hij zijn geloofwaardigheid te herstellen?", wilde Lilian Marijnissen (SP) weten.
Marijnissen: "Met deze uitspraken helpt de heer Blok niemand. Hij schoffeert mensen in Nederland en in andere landen. Wij willen antwoord op de vraag: 'Hoe denkt de heer Blok zijn geloofwaardigheid te kunnen herstellen?"
#stefblok#blok#Zembla
Alleen de PVV ziet het anders. Blok is in de problemen gekomen omdat "hij eerlijk was en de waarheid sprak", zei Geert Wilders. Hij is ervan "overtuigd" dat Blok zijn woorden meende. "Waarom zit die man niet bij de PVV?", vroeg Wilders zich af toen hij Bloks uitspraken hoorde. Die heeft uiteindelijk zijn woorden ingeslikt omdat zijn baan op het spel staat, meent Wilders.
Geert Wilders: "Blok heeft helaas geen ruggengraat, maar hij heeft wel goede ideeën. Als u nog ergens een ruggengraat te koop vindt. Koop hem, installeer hem en u mag zo op de lijst van de PVV."
#stefblok#blok#Zembla