Parkinson Vereniging bezorgd over positieve beoordeling van glyfosaat
12-07-2021
•
leestijd 2 minuten
•
3922 keer bekeken
•
De Parkinson Vereniging vindt het zorgelijk dat Nederland een positief advies heeft gegeven over het bestrijdingsmiddel glyfosaat aan het Europees voedselagentschap EFSA. EFSA heeft een belangrijke rol in de toelating van het middel in Europa. De Parkinson Vereniging maakt zich zorgen omdat volgens hen duidelijk wetenschappelijk is aangetoond dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.
De veel gebruikte onkruidverdelger glyfosaat is al jaren omstreden. Op dit moment is het gebruik ervan in Nederland toegestaan. In december 2022 volgt er een nieuwe beoordeling van de stof op de Europese markt. Als die positief uitpakt, wordt de toelating van glyfosaat in de EU met tien jaar verlengd. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) heeft namens Nederland een positief advies gegeven aan Europa omdat “glyfosaat voldoet aan de goedkeuringscriteria”.
Onpartijdige informatie?
Nederland heeft die tussentijdse analyse samen met drie andere EU-lidstaten gedeeld met de Europese voedselwaakhond EFSA. Na bestudering van het tussentijdse rapport zal EFSA tot een definitief oordeel over glyfosaat moeten komen. Met het positieve advies waar Nederland aan heeft bijgedragen, lijkt de weg vrij voor hernieuwde toelating in Europa. Iets dat de Parkinson Vereniging vreest. Daarom heeft de vereniging vragen gesteld aan het Ctgb, onder andere over de onpartijdigheid van de informatie waarop het advies is gebaseerd.
Zembla schreef eerder deze maand over de gebrekkige en foute studies die de EU gebruikt voor de toelating van bestrijdingsmiddelen tot de Europese markt. Die studies zijn van de fabrikanten zelf en waren tot voor kort geheim. Volgens wetenschappers bevatten ze “ernstige tekortkomingen” en voldoen de studies van de industrie in veel gevallen niet aan internationale richtlijnen.
De Parkinson Vereniging schrijft op haar website dat het Ctgb zelf toegeeft dat er momenteel geen gevalideerd instrument of een juiste methode is om de gevolgen van glyfosaat voor de biodiversiteit te bepalen. De Parkinson Vereniging vraagt daarom hoe Ctgb tot de beoordeling kan komen dat glyfosaat veilig wordt bevonden, terwijl het de beoordelaars ontbreekt aan methoden om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen. “Als je niet kunt meten wat je wil weten, betekent het niet dat een stof veilig is. Dat betekent dat je het zekere voor het onzekere neemt en goedkeuringscriteria herziet. Het Ctgb en onze overheid hebben de taak ons te beschermen en te garanderen dat de prijs voor grootschalig gebruik van glyfosaat niet eenzijdig en vertraagd bij een groeiende groep chronisch zieken komt te liggen.”
Parkinson op het platteland
In 2019 maakte Zembla een uitzending over het verband tussen pesticiden en Parkinson. Die uitzending heeft veel stof doen opwaaien. Want hoewel men in Frankrijk al veel langer het verband tussen Parkinson en de blootstelling aan landbouwgif ziet, is Zembla de eerste die daar in Nederland aandacht aan besteedt.
Kijk de uitzending Parkinson op het platteland:
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla is de Parkinson Vereniging zelf onderzoek gaan doen naar de relatie tussen gewasbeschermingsmiddelen en Parkinson. Momenteel zijn er ruim 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland. Dat aantal neemt toe.