Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Paraguay sluit vleesfabriek na dumpen van chemisch afvalwater in meer

25-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
EgCSi1RWoAA3ntC
Het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADES) in Paraguay heeft een vleesfabriek gesloten vanwege het dumpen van afvalwater in een lokaal meer. Tal van vissen en vogels in de omgeving stierven door de vervuiling. Na protest van lokale bewoners besloot de overheid onderzoek te doen.

Laguna Cerro in het plaatsje Limpio kreeg de afgelopen maanden een opvallend roze kleur. Zó opvallend dat foto’s en filmpjes van het felgekleurde meer de hele wereld overgingen. Bewoners die rondom het meer wonen, roken een sterke geur en zagen dat er steeds meer vogels en vissen stierven.


Uit onderzoek van het Ministerie bleek vorige week dat Laguna Cerro is vervuild met zout, chloride en natrium en een hoog gehalte stikstof en fosfor heeft. De rood-roze kleur komt van het rode pigment van de cyanobacterie. In Nederland komt deze bacterie vooral voor met blauw-groene kleur (de blauwalg).

Afvalwater van vleesindustrie

De chemische elementen in het water bleken afkomstig te zijn van het vleesbedrijf WalTrading S.A. Volgens onderzoekers van het Paraguayaanse ministerie worden er vooral bij het villen van leer veel zoutelementen gebruikt. De fabriek loosde het afvalwater rechtstreeks in het meer.


Afgelopen zaterdag sloot de overheid het bedrijf nadat zij zouden hebben toegegeven dat de vervuiling van hen afkomstig is, schrijft Deutsche Welle

Schade aan het ecosysteem

Milieuonderzoekers zijn bang dat de vervuiling in Laguna Cerro mogelijk ook in de rest van Paraguay terechtkomt. Het meer is een aftakking van de Paraguay Rivier (Rio Paraguay) die van het zuiden van Brazilië, door Paraguay naar Argentinië stroomt.


Een lokale milieudeskundige vertelde tegen Deutsche Welle dat het zonder maatregelen tien jaar kan duren voordat de vervuiling uit de natuur is. Op haar website laat het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADES) van Paraguay weten dat er naar een goed saneringsplan wordt gezocht om de schade aan het ecosysteem zo beperkt mogelijk te houden. 

Rode modder met giftige stoffen
In ‘De ramp in het regenwoud’ liet Zembla vorig jaar zien dat de industrie vaker kwetsbare natuurgebieden vervuilt. Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale verwerkt aluminium uit bauxiet. Bij dat proces komt rode modder vrij met tal van giftige stoffen.

In de uitzending liet Zembla zien dat de afvalstoffen uit de aluminiumindustrie in de natuur terechtkomen.
Door Edwin Vossen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.