Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Overheid moet ons beschermen tegen luchtvervuiling door luchtvaart'

13-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Schiphol van boven ANP
De luchtvaart zorgt voor gezondheidsrisico's in Nederland en daarom moet de overheid nu actie ondernemen. Dat stellen longarts Hans in 't  Veen en plaatsvervangend directeur Susanne Kuijpers van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland in Trouw.  "De paniek zou toeslaan wanneer er water uit de kraan kwam dat ziek maakt, maar dat veel mensen dagelijks ongezonde lucht inademen, wordt vreemd genoeg zomaar geaccepteerd."
In 't Veen en Kuijpers stellen dat er inmiddels genoeg onderzoeken zijn die aantonen dat de luchtvaart bijdraagt aan het gehalte aan ultrafijnstof in de lucht. "Ultrafijnstof is een serieus probleem voor de volksgezondheid, omdat deze hele kleine deeltjes via de longen makkelijk tot diep in het lichaam kunnen doordringen. Op de korte termijn merk je daar niets van, maar langdurige blootstelling aan hoge concentraties leidt uiteindelijk tot vroegtijdige sterfte." Het duo schrijft in Trouw dat de overheid 'achterover leunt' in dit dossier. 
Longartsen slaan alarm: risico's luchtvervuiling worden ernstig onderschat
De longarts en Milieufederatiedirecteur geven suggesties van maatregelen die de overheid zou kunnen nemen. Zo zou er accijns op kerosine geheven moeten worden, zou men over kunnen stappen op zwavelvrije kerosine en zou er een netwerk van hogesnelheidstreinen gerealiseerd moeten worden zodat treinreizen kunnen concurreren met vliegtuigreizen. " Wij vinden dat de overheid niet langer moet wachten met ingrijpen... De omwonenden van de luchthavens rekenen erop."
Geen vuiltje aan de lucht
In april 2016 besteedde Zembla uitgebreid aandacht aan het thema fijnstof en ultrafijnstof. Volgens minister Schultz blijft de blootstelling aan het schadelijke fijnstof binnen de normen, maar wetenschappers stellen dat er ook onder die norm gezondheidsschade is bij mensen. Ook waarschuwen ze voor de gevaren van ultrafijnstof, waarvan rond Schiphol vorig jaar verhoogde concentraties werden gemeten. In ‘ Geen vuiltje aan de lucht ’ onderzocht  ZEMBLA de vraag wie in het dossier fijnstof rekening houdt met onze gezondheid.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.