Overheid moet meer doen om arbeidsgehandicapten aan baan te helpen
02-11-2018
•
leestijd 2 minuten
•
86 keer bekeken
•
De overheid moet een tandje bijzetten bij het aannemen van arbeidsgehandicapten. Er moet nog een flinke inhaalslag worden gemaakt, vindt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Tot nu toe bleven overheidswerkgevers achter bij bedrijven, aldus Van Ark tijdens een congres van het Verbond Sectorwerkgevers Overheid. Hoewel het vijf jaar oude plan om extra banen te scheppen voor mensen met een arbeidshandicap wordt aangepast, betekent dat niet dat overheidswerkgevers nu achterover kunnen leunen, benadrukt ze. Daarnaast komt Van Ark nog deze maand met een nieuw plan om mensen met een beperking aan het werk te helpen.
Vijf jaar geleden werd afgesproken om tot 2025 in totaal 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren. De overheid bleef fors achter bij de verplichting een vijfde voor haar rekening te nemen.
Afbraak sociale werkplaats
Door de invoering van de Participatiewet en het afschaffen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) in 2015 zijn duizenden mensen met een beperking in de problemen gekomen. De gevolgen van dit beleid waren te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘
De afbraak van de sociale werkplaats
’.
"Men was ervan overtuigd dat het zou lukken om duizenden mensen bij gewone bedrijven te plaatsen. Dat vond ik van meet af aan een hele fraaie doelstelling, maar ook illusiepolitiek die met heel weinig zorgvuldigheid is uitgevoerd", zei professor Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt, Tilburg University) in ZEMBLA.