Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ouderenmishandeling

  •  
16-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3172 keer bekeken
  •  
In Nederland wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld. Onderzoekers denken dat die schatting nog aan de lage kant is. Ouderenmishandeling kent vele vormen: verwaarlozing, financiële uitbuiting, fysieke, geestelijke en zelfs seksuele mishandeling.

We onderzoeken wie dit doen en waarom? Hoe kan het dat in ons land zoveel ouderen onder de maat verzorgd worden?

Zembla tekent verhalen op van mensen die met ouderenmishandeling te maken hebben gehad. Zo is er meneer Koelma, die zijn dementerende echtgenote met een ketting om haar hals aan de radiator vastbond. Een verzorgster in een verpleeghuis die toegeeft wel eens patiënten te slaan. En een 91-jarige mevrouw die overlijdt na een val uit bed in het verzorgingshuis. De schouwarts tekent niet voor een natuurlijke dood, vanwege de uiteenlopende fracturen en verwondingen. De familie verdenkt de instelling van familie van mishandeling en schakelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in.

Ook brengt Zembla een bezoek aan een blijf-van-mijn-lijf huis voor ouderen, ergens op een geheime plek in Nederland.
ZEMBA - Ouderenmishandeling donderdag 16 januari om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2
Leidraad veilige zorgrelatie


De Leidraad Veilige Zorgrelatie
gaat over bewustwording, preventie en interventie van grensoverschrijdend gedrag en mishandeling van cliënten door medewerkers/ vrijwilligers in de professionele zorgrelatie.

 

Advies over onderzoek naar aard en omvang van misbruik van en geweld tegen ouderen in afhankelijkheidsrelaties
Ouderen die afhankelijk zijn van anderen, zowel thuiswonend als wonend in een zorginstelling, kunnen slachtoffer zijn van materiele uitbuiting of al dan niet opzettelijke mishandeling. Hoeveel ouderen hiervan slachtoffer zijn is onduidelijk. Het meest recente onderzoek stamt uit de jaren negentig. Schaamte, onwetendheid en de afhankelijke positie van het slachtoffer spelen, net als bij kindermishandeling en geweld tegen vrouwen, een belangrijke rol bij ouderenmishandeling. Dat maakt het fenomeen moeilijk bespreekbaar en te onderzoeken. Dit advies , dat is geschreven op het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , beschrijft of onderzoek naar omvang en aard van ouderenmishandeling zinvol is en hoe dat onderzoek vorm zou kunnen krijgen.

Voor een veilig huis
Er rust een groot taboe op ouderenmishandeling. Erover beginnen is moeilijk, of u nu mantelzorger, een familielid of het slachtoffer bent. Om die stap makkelijker voor u te maken kunt u voor hulp en advies in vertrouwen bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld. http://www.vooreenveiligthuis.nl/ouderenmishandeling/

Huiselijkgeweld.nl
In Nederland onderscheiden we zes verschijningsvormen van ouderenmishandeling, namelijk lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting, seksueel misbruik en de schending van rechten. De zes vormen, de definitie, omvang en achtergronden worden toegelicht in de Factsheet Ouderenmishandeling
Huiselijkgeweld.nl

Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling
Het LPBO heeft als doel ouderenmishandeling te voorkomen, te signaleren en te bestrijden. LPBO website

Steunpunten huiselijk geweld (SHG's)
Hieronder treft u een overzicht aan van de Steunpunten huiselijk geweld (advies- en steunpunten) die momenteel actief zijn. Website

Brief van staatssecretaris Van Rijn
Brief van staatssecretaris Van Rijn (pdf) (VWS) aan de Tweede Kamer over de recente ontwikkelingen in de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Website Rijksoverheid

Kamerbrief (pdf) over de nadere uitwerking brief Hervorming Langdurige Zorg.

Uit dit overzicht (pdf) is op te maken dat de uitgaven langdurige zorg in de periode 2014-2018 met €3,4 mld. worden verlaagd.

Ouderenbonden:
•  Ouderenfonds : http://www.ouderenfonds.nl/
ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen)   http://www.anbo.nl/
• PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond)   http://www.pcob.nl/
• Unie KBO (Katholieke Bond voor Ouderen)   http://www.pcob.nl/
• NVOG (Landelijke overkoepelende vereniging van organisaties van gepensioneerden) http://www.gepensioneerden.nl/
• NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten)   http://www.netwerknoom.nl/

Inspectie voor de Gezondheidzorg IGZ
Vragen op de website over ouderenmishandeling in de zorg

Mezzo
Landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers. Website
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor