Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ouderen vaker gedwongen te verhuizen, wetenschappers starten onderzoek

22-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
16-9
Ouderen die in verzorgings- of verpleeghuizen wonen moeten steeds vaker verhuizen, al dan niet vrijwillig. Volgens de Universiteit Maastricht komt dit vaak doordat gebouwen verouderd zijn en niet meer aan de eisen voldoen. Voor deze kwetsbare bewoners zijn de gedwongen verhuizingen "enorm ingrijpend", stelt de universiteit. De wetenschappers zijn een onderzoek begonnen naar de problemen waar deze groep mee te maken krijgt.

"Een verhuizing naar een andere omgeving is stressvol, met name wanneer familie en bewoners weinig controle ervaren over de situatie en wanneer bewoners in een ander gebied komen te wonen, verwijderd van hun vertrouwde sociale netwerk”, zegt Hilde Verbeek, coördinator van het onderzoek.

Bekijk hier de uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’

Er zijn meerdere redenen waarom ouderen vaker moeten verhuizen. Zo worden voormalige verzorgingshuizen omgebouwd tot verpleeghuis. Ook komt het voor dat bewoners met ernstige gedragsproblemen moeten verhuizen naar een andere zorgplek. Daarnaast zijn in Nederland steeds meer experimentele woonzorgconcepten, die een alternatief bieden voor de traditionele verpleeghuizen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt 1,7 miljoen euro bij aan het onderzoek.

Oude bomen moet je niet verplanten
Zembla heeft meerdere uitzendingen gemaakt over ouderen die gedwongen moeten verhuizen. Zo is in ‘Oude bomen moeten je niet verplanten’ te zien hoe ouderen en jongeren twee jaar lang samenleven in een Utrechts verzorgingshuis Tuindorp-Oost, als tijdelijke oplossing. Het blijkt een groot succes totdat de jongeren, eerder dan gepland, moeten vertrekken. Een deel van de ouderen moet uit hun oude vertrouwde appartement naar een zijvleugel verhuizen.

Het nieuws valt zwaar bij de ouderen, sommigen zijn over de 100 jaar en zeer kwetsbaar. De jongeren schrikken van wat er gebeurt en dat de ouderen nu twee keer moeten verhuizen.

Vervolgens blijkt uit de evaluatie dat zorginstelling Careyn ernstig tekortschoot bij de eerste verhuizing van de hoogbejaarde bewoners. De communicatie richting de ouderen was onvoldoende, de informatievoorziening niet volledig en ook werd persoonlijke betrokkenheid en begeleiding gemist door de bewoners.  
 
Twee keer verhuizen
Mevrouw Piël (102) was een van de bewoners die tegen haar zin twee keer in anderhalf jaar tijd moet verhuizen. Nog geen maand na de tweede verhuizing is zij overleden.

Bekijk hier haar verhaal en hoe zij de tweede verhuizing ervoer:
Oude bomen moet je niet verplanten deel 2
De Zembla-uitzending 'Oude bomen moet je niet verplanten, deel 2' gaat over de ouderen in het complex Nij Ylostins, in Friesland, en laat zien hoe de bewoners met veel plezier samenleven in het pand. Tot woningbouwvereniging Elkien aankondigt het complex niet te willen renoveren, maar te slopen. De aankondiging zorgt voor veel onrust onder de bewoners. Want het betekent dat ze IJlst moeten verlaten, omdat er geen andere plek in het stadje is voor de ouderen.

In de uitzending komen de ouderen in verzet en uiteindelijk leidt de strijd ertoe dat Elkien kiest voor gefaseerde sloop, waardoor de bewoners in IJlst kunnen blijven. Maar niet iedereen legt zich daarbij neer. Een betrokkene bij de ouderen dient een monumentenaanvraag in om de sloop van het pand helemaal tegen te houden.
 
Alhoewel dat in eerste instantie lijkt te lukken, besluit het college van B en W van de gemeente Súdwest-Fryslân “na zorgvuldige afweging van alle betrokken belangen” de woonvoorziening toch niet als monument aan te merken, waardoor het complex alsnog tegen de vlakte gaat.

Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.