Oud-topman Ralph Hamers van ING wordt strafrechtelijk vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de bank. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het Openbaar Ministerie wordt opgedragen om tot strafvervolging over te gaan.
Het hof oordeelde dat de top van ING op de hoogte was van het falende beleid rond witwassen en dat onvoldoende werd gedaan om het toezicht te verbeteren. Hamers heeft daardoor bewust de kans aanvaard dat er "verboden gedragingen" zouden komen. Het hof merkt echter nadrukkelijk op dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Dat oordeel is voorbehouden aan de strafrechter.
Schikking van bijna 800 miljoen euro
Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. ING hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien werden individuele bankiers van ING ook niet vervolgd. ING trof in september 2018 een schikking van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Het OM stelde dat ING-bankiers niet vervolgd kunnen worden, omdat ze niet bewust hebben meegewerkt aan het faciliteren van witwassen. In de Zembla-uitzending ‘De witwasbankiers van ING' onderzoekt ZEMBLA waarom bankdirecteuren uit de wind werden gehouden.
In hetzelfde jaar als de megaschikking barstte er een grote discussie over de beloning van Ralph Hamers los. De raad van commissarissen van ING wilde die verhogen naar ruim 3 miljoen euro, in de vorm van aandelen die Hamers naast zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro zou ontvangen. Vanwege de felle kritiek besloot de bank het salarisvoorstel uiteindelijk in te trekken.
Pieter Lakeman
Verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), wilden dat Hamers voor de witwasaffaire alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.
ING zei teleurgesteld te zijn over het besluit van het hof om tot strafvervolging van Hamers over te gaan. Dat besluit druist namelijk in tegen het oordeel van openbaar aanklagers dat er geen grond was voor een strafzaak tegen werknemers of voormalige werknemers van de bank, zegt ING in een reactie.
Lakeman is verheugd met het nieuws. "Het mag niet zo zijn dat bestuurders die bewust in de fout gaan zich op kosten van de aandeelhouders vrijkopen door akkoord te gaan met zeer hoge boetes voor alléén de vennootschap en aandeelhouders die geheel onschuldig zijn."
Hamers is inmiddels topman van het Zwitserse UBS.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.