Oud-medewerkers Defensie die met giftige chroom-6 verf werkten, vangen bot bij rechter
14-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
84 keer bekeken
•
Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de levensgevaarlijke stof chroom-6, moeten hun zaak tegen de Staat uitvechten via de bestuursrechter. Dat is het oordeel van de rechtbank in Maastricht. Die verklaarde de eisers niet-ontvankelijk in de civiele procedure die zij tegen het ministerie hadden aangespannen.
Advocaat Rob Bedaux komt op voor ongeveer honderd ex-werknemers van zogenoemde POMS-sites in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Zo'n 2500 werknemers werkten er tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat de giftige stof chroom-6 bevatte. Volgens Bedaux overleden als gevolg van dit gif 111 oud-werknemers en werden zo'n duizend anderen ernstig ziek.
Defensie verwijderde informatie over gevaarlijke stoffen
Teleurstellende uitspraak
Bedaux spreekt van een "teleurstellend vonnis". Hij gaat zich beraden op de volgende stap en ziet twee mogelijkheden: in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter stappen. Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter hierover omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn.
Weliswaar had Defensie al een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen. Maar Bedaux wil ook een vergoeding vanaf 9000 euro voor mensen die buiten deze regeling vallen.
Onrechtmatige daad
"Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek", verweet Bedaux het ministerie van Defensie. Een onrechtmatige daad, vindt de advocaat. En dat valt volgens hem onder de civiele rechter. Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. Dan gaat het om een schadebesluit, en daar vroegen wij niet om, aldus Bedaux.
Defensie laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. Het ministerie neemt de signalen van de zieke oud-collega’s die met chroom-6 hebben gewerkt serieus en laat onderzoek doen door het RIVM naar het gebruik hiervan. Defensie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen.
Bewijs verwijderd uit personeelsdossiers
ZEMBLA
onthulde eind december
dat Defensie
van een onbekend aantal (oud)-medewerkers de 'persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen' verwijderd heeft uit hun personeelsdossiers. De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.