Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat had het gesprek met Halbe Zijlstra af moeten kappen toen de oud-minister druk uitoefende om granuliet in Over de Maas gestort te krijgen. Dat zegt voormalig directeur van Rijkswaterstaat, Jan de Bont, in een interview met de Volkskrant over de granulietaffaire: “Gewoon wegsturen. En zeggen dat je daar niet van gediend bent.”
In de Zembla-uitzendingen ‘de Afvaldump door Rijkswaterstaat deel 1 en 2’ wordt duidelijk dat de belangen en de lobby van Halbe Zijlstra voor GIB, het bedrijf dat het granuliet in Over de Maas wilde storten, een belangrijke rol speelde in het hele besluitvormingsproces. Zembla onthulde dat de top van Rijkswaterstaat op haar beurt vergunningverleners en handhavers onder druk heeft gezet om de stort van granuliet in Over de Maas goed te keuren.
Buitensporig
Volgens hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen schonden de topambtenaren van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle integriteitsregels bij het besluit tot de omstreden granulietstort. Hij noemde het optreden van de directeur-generaal Michele Blom ‘buitensporig’.
Bekijk onze tijdlijn: 'Hoe de asfaltlobby het overheidsbeleid kantelde'
Oud-directeur van Rijkswaterstaat, Jan de Bont, werkte 33 jaar lang voor Rijkswaterstaat. Hij zag de uitzendingen van Zembla over de granulietkwestie en bestudeerde ook een groot deel van de Wob-documenten. In een gesprek met de Volkskrant noemt hij het “zeer kwalijk” dat handhavers die geen goedkeuring gaven voor de granulietstort, vervolgens van hogerhand de opdracht kregen om de granulietstort alsnog goed te keuren.
'Rijkswaterstaat luister te veel naar de markt'
De Bont vindt dat de directie van Rijkswaterstaat veel te veel naar de markt luistert. “De overheid staat meer op afstand en controleert vooral achteraf. Terwijl als je veel aan de markt overlaat, er wel bovenop moet zitten.”
In het hele dossier zegt De Bont nergens een heldere uitleg te lezen waarom granuliet als grond is bestempeld en niet als bouwstof. De toevoeging van het chemische bindmiddel aan granuliet, betekent volgens De Bont dat Rijkswaterstaat het voorzorgsprincipe had moeten toepassen en dus niet had moeten laten storten.
Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de granulietkwestie.
Lees het hele interview met Jan de Bont in de Volkskrant
Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat':
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.