Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oprotten uit Giethoorn

27-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13179 keer bekeken
  •  

Yusuf is 15 jaar, en woont met zijn moeder in Giethoorn. Ze zijn van Turkse afkomst. Het dorp, dat bekendstaat als het ‘Hollandse Venetië’, verwelkomt jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld. Maar Yusuf en zijn moeder voelen zich helemaal niet gewenst. In het dorp, dat een handvol mensen met een migratieachtergrond telt, worden ze al meer dan een jaar gediscrimineerd. ’s Avonds fietsen er regelmatig jongeren langs hun huis, ze schreeuwen ‘kankerturk’ en dat ze moeten oprotten naar hun eigen land.  's Nachts wordt hun huis belaagd, jongeren trappen tegen de voordeur en de auto wordt meerdere keren vernield.

Yusuf en zijn moeder zijn radeloos en doodsbang. Iedere avond barricaderen ze hun voordeur. Ze durven de straat niet op. Yusufs moeder praat met bewoners, zoekt contact met de jongeren, gaat meerdere keren naar de politie en vraagt ook de gemeente herhaaldelijk om hulp. Maar de politie doet het af als kattenkwaad en van de gemeente heeft ze tot op de dag van vandaag nooit wat gehoord. Ondertussen gaat het treiteren en discrimineren gewoon door. 

Zembla krijgt het inmiddels vuistdikke dossier van Yusuf en zijn moeder in handen en onderzoekt waarom ze niet worden geholpen.  

Oprotten uit Giethoorn

Donderdag 3 februari om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: donderdag 10 februari  15:20 uur – NPO 2

Regie: Dirk Mostert
Research: Annette Schätzle

Wederhoor

Gemeente Steenwijkerland

Hatice Yilmaz trekt twee keer aan de bel bij gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt. Ze hoort echter nooit iets van de gemeente terug. De gemeente wil geen interview geven. Schriftelijk laat ze weten dat ze met de politie, buurt- en jeugdwerkers heeft afgesproken dat zij de melding van Yilmaz oppakken. Verder bemoeit de gemeente zich niet met de situatie van het gezin. Lees hier de complete reactie van de gemeente: 

Openbaar Ministerie Oost-Nederland

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van deze zaak Yilmaz. Na vragen van Zembla erkent het OM dat “de casus strafrechtelijk gezien om een andere benadering vraagt." Het OM laat weten dat een aantal aangiftes en klachten “tot voor kort niet volledig in beeld waren bij de discriminatie-officier van het OM Oost-Nederland.” Ook geeft het OM aan dat de instanties lering zullen trekken uit deze casus. Lees hier de complete reactie van het Openbaar Ministerie:

Politie Oost-Nederland

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politie Oost-Nederland in deze zaak incidenten bagatelliseert, bewijsmateriaal kwijtraakt, twee keer aangiftes weigert op te nemen en het OM onvolledig informeert. De politie wil alleen schriftelijk reageren. Lees hier alle antwoorden op onze vragen:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor