36 vooraanstaande wetenschappers van Nederlandse universiteiten vinden dat het kabinet moet stoppen met twijfels zaaien over de wetenschappelijke basis voor het stikstofplan. Dat schrijven ze in een ingestuurde brief in dagblad Trouw. “Er bestaat meer dan genoeg wetenschappelijke consensus om nu snel in actie te komen.”
“Onder druk van boerenprotest, tegenstribbelende partijen als de agro-industrie en supermarkten en sommige politici, staat zowel het tijdschema als de wetenschappelijke basis van het kabinetsplan voor stikstofreductie keer op keer ter discussie”, zeggen de wetenschappers. Dat wekt de indruk dat de problemen verholpen zouden kunnen worden met technische innovaties. “Dat negeert de aard van de stikstofproblematiek”, zeggen de wetenschappers.
De stikstofdepositie moet volgens de briefschrijvers “urgent omlaag”, want die verzuurt de bodem. Over dat probleem maakte Zembla de serie ‘De uitgeputte bodem’.
In de brief leggen de wetenschappers nogmaals uit wat het stikstofprobleem is en waarom het zo belangrijk is om nu maatregelen te nemen en vast te houden aan het kabinetsplan.
“Na 70 jaar focus op intensivering, schaalvergroting en exportwinsten – met te weinig oog voor landschap en natuur – is nu een nieuw, overkoepelend en langjarig consistent voedsel- en landschapsbeleid nodig om boeren én natuur een duurzame toekomst te bieden.”
De wetenschappers zijn verbonden aan verschillende universiteiten, waaronder Wageningen, Leiden, Nijmegen en Groningen.
Kijk hieronder de delen van de Zembla-serie 'De uitgeputte bodem':
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.