Het UMC Utrecht stuurt aan op het vertrek van twee specialisten van de afdeling thuisbeademing. Bronnen binnen de afdeling bevestigen tegenover ZEMBLA dat het gaat om twee ervaren artsen die vorig jaar de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben gewaarschuwd voor een angstcultuur op de afdeling. De twee zouden nu het veld moeten ruimen. Ze hebben een voorlopige aanzegging tot ontslag hebben gekregen.
'Negatieve organisatiecultuur'
Het UMC Utrecht wilde vorige week niet reageren op vragen van ZEMBLA over de artsen die nu op non-actief zijn gezet. Vandaag brengt het ziekenhuis een bericht naar buiten waarin het ziekenhuis bevestigt dat er problemen zijn. Er zou een 'negatieve organisatiecultuur' heersen. Waarom juist de kritische artsen het veld moeten ruimen, wordt niet duidelijk. Er zou volgens het UMC Utrecht een 'samenwerkingsprobleem bij enkele medewerkers' zijn en daarom wordt er op dit moment een 'gesprek met ze gevoerd over hun toekomst binnen de organisatie', aldus een schriftelijke reactie van het ziekenhuis.
ZEMBLA
onthulde in 2015
dat op de KNO-afdeling een angstcultuur heerste. Ernstige calamiteiten bleken niet gemeld bij de Inspectie. In vervolguitzendingen meldde ZEMBLA dat ook op andere afdelingen de cultuur niet veilig bleek en dat er meer calamiteiten niet waren gemeld. Het ziekenhuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie.
'Geen veilige en open cultuur'
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde dit voorjaar dat er in het ziekenhuis geen veilige en open cultuur is. De Raad van Bestuur is daar volgens de Inspectie verantwoordelijk voor. Diezelfde Raad van Bestuur moet het tij keren binnen het UMCU.
Vorige maand zond ZEMBLA hierover 'Ziekenhuiscalamiteiten 4' uit. Kijk
de volledige uitzending
hieronder terug.
Uit deze uitzending blijkt dat ook op de KNO-afdeling juist de (vermeende) klokkenluiders het ziekenhuis hebben moeten verlaten.
Omstreden KNO-arts baan kwijt
Eind mei bleek nog dat de omstreden KNO-arts uit het UMC Utrecht die betrokken was bij drie dodelijke calamiteiten, zijn nieuwe baan in Engeland kwijtraakte omdat hij ‘onvoldoende klinische vaardigheden’ had.