Opnieuw nominatie voor Zembla 'Vieze ziekenhuizen'
26-08-2010
• leestijd 2 minuten
'Vieze ziekenhuizen' is genomineerd voor De Loep 2010, de prijs voor onderzoeksjournalistiek van de VVOJ. Op 19 november worden de winnaars tijdens het diner van de VVOJ conferentie in Gent worden bekend gemaakt. In januari won ZEMBLA met de aflevering 'Vieze ziekenhuizen' de Beeld en Geluid Award 2009 in de categorie ‘Informatie’.
Vieze ziekenhuizen
Ziekenhuisbacteriën zijn levensgevaarlijk. Jaarlijks overlijden honderden mensen aan een infectie die ze oplopen in een ziekenhuis. Dat zijn meer slachtoffers dan er in het verkeer omkomen. Het merendeel van deze doden kan worden voorkomen als de ziekenhuizen zich aan de hygiëneregels houden. ZEMBLA onderzocht in een aantal Nederlandse ziekenhuizen hoe vies ze zijn.
ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham solliciteerde als schoonmaker bij een aantal willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij maakte beelden waarop te zien is dat in ziekenhuizen strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. Kamers waar met MRSA besmette patiënten hebben gelegen, worden niet goed gereinigd. Het sanitair, een broeinest van bacteriën, wordt ook niet volgens de regels schoongemaakt. Op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Een anesthesist klaagt dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt. ZEMBLA liet gerenommeerde experts op het gebied van hygiëne en ziekenhuisinfecties kijken naar de opnamen. Zij reageerden geschokt.
Research: Anique van den Bosch.
Regie: Ton van der Ham
Eindredactie: Manon Blaas en Kees Driehuis
De nominaties voor De Loep audiovisuele producties zijn:
· ‘Bloedantiek’, uitgezonden door VRT Panorama, waarin Wim Van den Eynde en Peter Brems niet anders konden dan de verborgen camera ter hand nemen om de handel in gestolen antiek vanuit Afghanistan tot in Brusselse antiquariaten te volgen. Onthullend en oorspronkelijk onderzoek.
· ‘Vieze ziekenhuizen’, uitgezonden door Zembla. Ton van der Ham, Manon Blaas en
Anique van den Bosch moesten ook hun toevlucht nemen tot de verborgen camera, en
maakten daarmee de slechte hygiëne in Nederlandse ziekenhuizen bijna voelbaar.
· De DSB-methode, uitgezonden door NOVA. Miriam Lavalette en Hein Hansen overtuigden medewerkers van de DSB-bank om de dubieuze praktijken van hun werkgever toe te lichten, en wisten dat in een opmerkelijke reportage te gieten die een belangrijke rol speelde bij de ondergang van de bank.