Opnieuw antibiotica alarm: veel meer resistente bacteriën in kip dan gedacht
31-08-2017
•
leestijd 2 minuten
•
255 keer bekeken
•
Kip bevat veel meer resistente bacteriën dan gedacht. Dat viel op bij een nieuwe testmethode waarvoor 214 stukken kip uit vier supermarkten werden getest, meldt Trouw. Het percentage supermarktkip met bacteriën die ongevoelig zijn voor het cruciale antibioticum colistine, was veel hoger dan bij andere testen.
Het antibioticum colistine wordt vaak ingezet als laatste redmiddel. Als niets meer helpt tegen een gevaarlijke infectie, kan alleen een colistinekanon de
bacteriën
nog verjagen.
25.000 sterfgevallen in Europa Mensen kunnen besmet raken met resistente bacteriën en dat kan zeer gevaarlijk zijn als je een infectie hebt. De bacteriën zorgen er namelijk voor dat antibiotica niet aanslaan. Daardoor is genezing moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Elk jaar sterven 25.000 Europeanen omdat bacteriën niet meer reageren op antibiotica.
Het onderzoek naar de resistente bacteriën werd geleid door arts-microbioloog Jan Kluytmans die in het Amphia Ziekenhuis in Breda werkt. Hij vindt dat naar aanleiding van de zorgwekkende testresultaten, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verder onderzoek moet doen.
Het geluk voor Nederland is dat het antibioticum colistine weinig gebruikt wordt hier. In landen als Griekenland en Italië ligt het gebruik veel hoger.
Antibiotica alarm ZEMBLA startte in 2011
met een reeks van drie uitzendingen
over resistente bacteriën in kippenvlees. Deze superbacteriën ontstaan doordat de pluimveehouderij buitensporig veel antibiotica gebruikt om de dicht op elkaar levende kippen gezond te houden. Artsen vertelden in ZEMBLA dat ze zich ernstig zorgen maken over de superbacteriën, omdat ze het aantal patiënten die besmet raken met zo’n bacterie zien groeien.