Het Openbaar Ministerie overweegt om naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’, het strafrechtelijk onderzoek naar Chemours te heropenen. Dat laat een woordvoerder van het Functioneel Parket aan Zembla weten.
Het OM deed in 2016 al onderzoek naar het bedrijf toen de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid namens de provincie Zuid-Holland aangifte tegen Chemours deed vanwege het uitstoten van giftige PFOA zonder vergunning. Het OM ging destijds niet tot vervolging over.
Na de Zembla-uitzending van vorige week laat het Openbaar Ministerie nu desgevraagd weten de tijd te nemen om zorgvuldig te kijken of de bevindingen van Zembla al volledig in het opsporingsonderzoek naar voren zijn gekomen. Of dat er aanleiding is om nadere informatie in te winnen. “Daarna maken we de balans op en nemen we een beslissing over de vraag of en ter zake welke verdenking strafvervolging wordt ingesteld. Daar willen we uiterlijk dit najaar een beslissing over nemen”, laat een woordvoerder weten.
Kamerleden vroegen gisteren tijdens het Vragenuur of het kabinet juridische stappen gaat ondernemen tegen Chemours. De verantwoordelijk minister Harbers van IenW en Kuipers van VWS waren afwezig en werden vervangen door minister Jetten. Hij antwoordde dat het kabinet er nu niet voor kiest om Chemours aansprakelijk te stellen omdat de Rijksoverheid zelf als beleidsmaker, vergunningverlener en handhaver bij de PFAS-uitstoot van de fabriek in Dordrecht was betrokken.
De minister liet wel weten het achterhouden van informatie sterk af te keuren. Over eventuele aansprakelijkheidsstelling zei Jetten nog: “Het kabinet sluit niet uit dat we dat op een gegeven moment wel inzetten, maar op dit moment belopen we andere wegen.” Daarbij kijkt het kabinet ook naar de civielrechtelijke zaak die vier gemeenten uit de regio van de fabriek tegen Chemours hebben aangespannen.
Vragenuur over 'De PFAS-doofpot':
De provincie Zuid-Holland liet na de Zembla-uitzending weten: "Als DuPont/Chemours al langer wist van de schadelijkheid van PFOA zonder dit te melden, dan lijkt ons dat een zaak voor het OM om dit nader te onderzoeken.”
Zembla kreeg het afgelopen jaar honderden documenten in handen over de manier waarop de industrie het gevaar en schadelijkheid van PFAS sinds de jaren ’60 heeft achtergehouden. Uit de documenten blijkt dat DuPont (nu Chemours) in Dordrecht al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Uit de stukken blijkt ook da DuPont decennialang zweeg over de risico’s van PFOA voor mens en omgeving.
Kijk 'De PFAS-doofpot':
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.