Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Openbaar Ministerie overweegt heropening onderzoek Chemours

21-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2035 keer bekeken
  •  
Chemours03

Het Openbaar Ministerie overweegt om naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’, het strafrechtelijk onderzoek naar Chemours te heropenen. Dat laat een woordvoerder van het Functioneel Parket aan Zembla weten.

Het OM deed in 2016 al onderzoek naar het bedrijf toen de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid namens de provincie Zuid-Holland aangifte tegen Chemours deed vanwege het uitstoten van giftige PFOA zonder vergunning. Het OM ging destijds niet tot vervolging over.

OM neemt uiterlijk dit najaar beslissing

Na de Zembla-uitzending van vorige week laat het Openbaar Ministerie nu desgevraagd weten de tijd te nemen om zorgvuldig te kijken of de bevindingen van Zembla al volledig in het opsporingsonderzoek naar voren zijn gekomen. Of dat er aanleiding is om nadere informatie in te winnen. “Daarna maken we de balans op en nemen we een beslissing over de vraag of en ter zake welke verdenking strafvervolging wordt ingesteld. Daar willen we uiterlijk dit najaar een beslissing over nemen”, laat een woordvoerder weten.

Kabinet stelt Chemours voorlopig niet aansprakelijk

Kamerleden vroegen gisteren tijdens het Vragenuur of het kabinet juridische stappen gaat ondernemen tegen Chemours. De verantwoordelijk minister Harbers van IenW en Kuipers van VWS waren afwezig en werden vervangen door minister Jetten. Hij antwoordde dat het kabinet er nu niet voor kiest om Chemours aansprakelijk te stellen omdat de Rijksoverheid zelf als beleidsmaker, vergunningverlener en handhaver bij de PFAS-uitstoot van de fabriek in Dordrecht was betrokken.

De minister liet wel weten het achterhouden van informatie sterk af te keuren. Over eventuele aansprakelijkheidsstelling zei Jetten nog: “Het kabinet sluit niet uit dat we dat op een gegeven moment wel inzetten, maar op dit moment belopen we andere wegen.” Daarbij kijkt het kabinet ook naar de civielrechtelijke zaak die vier gemeenten uit de regio van de fabriek tegen Chemours hebben aangespannen.

Vragenuur over 'De PFAS-doofpot':

De provincie Zuid-Holland liet na de Zembla-uitzending weten: "Als DuPont/Chemours al langer wist van de schadelijkheid van PFOA zonder dit te melden, dan lijkt ons dat een zaak voor het OM om dit nader te onderzoeken.”

De PFAS-doofpot

Zembla kreeg het afgelopen jaar honderden documenten in handen over de manier waarop de industrie het gevaar en schadelijkheid van PFAS sinds de jaren ’60 heeft achtergehouden. Uit de documenten blijkt dat DuPont (nu Chemours) in Dordrecht al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Uit de stukken blijkt ook da DuPont decennialang zweeg over de risico’s van PFOA voor mens en omgeving.

Kijk 'De PFAS-doofpot':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

KCS
KCS
22 jun. 2023 - 13:42
Ik ben ook bewoner van Doedrecht. Waarom wordt er nog geen bloedonderzoek gedaan van de bevolking van de regio. Dat kan de minister toch direct toezeggen. De bevolking in de drechtsteden in willens en wetens gewoon vergiftigd. Maar o wee wanneer er een boer te veel stikstof uitstoot, dan wordt er vriendelijk verzocht aan de boer om te stoppen. De fabriek Chemours moet gesloten worden, en de heren die verantwoordelijk zijn moeten worden aangepakt.
Petfles
Petfles
22 jun. 2023 - 6:22
Sluiten die zooi
M. Top
M. Top
21 jun. 2023 - 13:22
Ik heb een reactie ingetypt, die opeens weg was, Weet niet of jullie hem ontvingen. Kwam er uiteindelijk ook op neer dat ik vroeg: Zembla, bedankt maar waarom is niet al in 2016 actie ondernomen door jullie? Toen was de desinformatie door bedrijven DuPont en Chemours al lang en breed bekend, Follow the Money had de hele geschiedenis uitgezocht. Afz. M.Top, sinds ong 2000 inwoonster van Dordrecht. PS PFOS en PFOA in bloed is onlangs aangetoond bij mij. Beneden de HBM-I waarde weliswaar ("Geen kans op nadelige gezondheidseffecten"), maar het hoort niet in je bloed. En GenX kon/mocht niet bepaald worden. Juist daarnaar ben ik benieuwd omdat het waterbedrijf hier Evides is, met veel te veel GenX in het water volgens de nieuwste inzichten van het RIVM. Je drinkt het, je kookt erin, koffie, thee, soep, pasta....Dordtse horeca maakt er gebruik van ..... Gelukkig heb ik geen volkstuin. Het RIVM stelt steeds de inzichten bij. De regels worden strenger. De overheden hebben het vies laten afweten, instanties en m.n. ook die visieloze VVD. Ook lokaal in Dordrecht. Wethouder Van Heijningen (VVD), nu burgemeester van Bodegraven, gaf vergunningen af. Hij wenste niet door Ingrid de Groot -journaliste van het AD, met een kritische artikelenreeks over DuPont Chemours in 2016- te worden geinterviewd. Dordrecht was een miezerig laf stadje, vanuit Sliedrecht moest de actie komen. Het bedrijf schermde met werkgelegenheid en cadeautjes voor de stad. Destijds (2016) is wel een demo georganiseerd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor