Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Op leven en dood

  •  
05-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1645 keer bekeken
  •  
De 8-jarige Victor is sinds zijn geboorte lichamelijk en verstandelijk ernstig gehandicapt. Hij kan niet praten en niet lopen. In het najaar van 2015 belandt hij met ernstige benauwdheidsklachten op de Intensive Care van het UMC Groningen. Hij krijgt amper nog lucht, stikt bijna. Zijn ouders vragen om een tracheostoma, een buisje in zijn luchtpijp waardoor hij weer kan ademen. Ook de KNO-arts van het UMCG stelt dat voor. Toch ziet het behandelteam daar geen heil in. Want, zo stellen zij, zo’n buisje zal geen ‘brug naar herstel’ zijn.

Ondertussen wordt Victor zieker en zieker, zijn ouders vrezen voor zijn leven. Ze zijn er niet gerust op dat het ziekenhuis wil vechten voor het leven van hun kind. Er ontstaat een conflict tussen de ouders en het behandelteam over wat het beste is voor Victor. Maar beide partijen komen niet nader tot elkaar. De wanhopige ouders wijken uit naar een ziekenhuis in het buitenland waar ze Victor wel willen opereren. Victor krijgt een buisje in zijn luchtpijp. Hij knapt helemaal op en is sindsdien niet meer benauwd geweest. 
Zembla onderzoekt waarom het conflict tussen ouders en ziekenhuis zo hoog heeft kunnen oplopen. Woensdag 12 oktober, 21:15 bij de VARA op NPO2.
Samenstelling & regie: Ton van der Ham
Research: Norbert Reintjens
Transcriptie van deze uitzending.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor