Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Medewerkers mogelijk op alle Defensielocaties blootgesteld aan chroom-6

31-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
Chroom-6 ANP

Op alle locaties van Defensie zijn medewerkers mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende chroom-6 houdende verf. Daarbij heeft het ministerie van Defensie als werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan, blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van dat departement.

De (oud-)medewerkers van deze locaties komen ook in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.

In 2018 bracht dezelfde commissie al naar buiten dat het ministerie van Defensie op vijf werkplaatsen (zogeheten POMS-locaties) zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie wist dat dit schadelijk was.

Lees ook: "Fonds van 62,5 miljoen voor slachtoffers ernstige beroepsziekten"

Er kwam toen een collectieve financiële regeling voor de getroffen POMS-medewerkers. Die regeling wordt nu uitgebreid naar (oud-)medewerkers van alle defensielocaties. Hoeveel dat kost is nog niet duidelijk.

Roestvorming

Chroom-6 houdende verf wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Vooral in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. In de jaren 90 is het verbeterd.

Vooral onderhoudsmedewerkers (zoals lassers en verfspuiters) kwamen in aanraking met chroom-6. Om hoeveel mensen het gaat is niet meer vast te stellen. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.

Melden bij informatiepunt chroom-6

Bij het informatiepunt chroom-6 hebben zich inmiddels 4000 mensen gemeld van wie 1000 (oud-)medewerkers van POMS-locaties. Visser roept militairen en burgermedewerkers die denken ziek te zijn door chroom-6 zich alsnog te melden bij het informatiepunt.

Sinds 2015 heeft het ministerie 4,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van chroom-6. Ook kunnen er nog steeds individuele claims worden ingediend.

Informatie over gevaarlijke stoffen verwijderd

Eind 2017 onthulde Zembla dat Defensie informatie over gevaarlijke stoffen, waaronder chroom-6, verwijderde uit personeelsdossiers. De verwijderde registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.
Bron: ANP

Meer over:

defensie, chroom-6
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.