Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ook frequent flyers kunnen last krijgen van gezondheidsklachten door het vliegen

08-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
vliegen-ANP
Over de relatie tussen de giftige stoffen in vliegtuigen en de gezondheid is nog veel onbekend, maar volgens een groeiende groep wetenschappers en piloten heeft de giftige lucht in de cabines wel degelijk invloed. Personeel, maar ook mensen die veel vliegen, ademen deze lucht constant in. Sommigen van hen, zoals de dj Dr. Peacock, krijgen last van het aerotoxisch syndroom.
Officieel is het aerotoxisch syndroom geen erkende ziekte. Maar in de motorolie zitten verschillende chemische stoffen waarvan in andere contexten onderzocht is wat de effecten kunnen zijn. Die stoffen heten organofosfaten. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC omschrijft een lijstje met symptomen:
De klachten die kunnen optreden zijn:
- Hoofdpijn
- Hartritmestoornissen
- Verlammingsverschijnselen
- Evenwichtsstoornissen
- Geheugenproblemen
- Trillende handen
Meer informatie over klachten die kunnen ontstaan na vergiftiging door organofosfaten (de stoffen die onder andere in de motorolie voorkomen) vind je hier .
Fume event
In de meeste gevallen merk je niets van de stoffen die in een vliegtuig circuleren. Behalve als er sprake is van een ‘fume event’. Dan zie je mist, rook of ruik je een vreemde geur die lijkt op natte sokken of een natte hond. Op zo’n moment lekt er ineens meer olie in de cabinelucht. Hoe hoog de vrijgekomen concentraties zijn bij fume events, is nooit onderzocht. In Europa zijn vliegtuigmaatschappijen verplicht om fume events en olielekkage te melden aan de Inspectie van Leefomgeving en Transport. Maar luchtvaartmaatschappijen leveren niet altijd informatie aan over de oorzaak van zo’n fume event, zegt de inspectie.
Melding maken
De Inspectie Leefomgeving en Transport roept passagiers op zich te melden wanneer ze een fume event meemaken of gezondheidsklachten hebben. Hierover zegt de Inspectie: "Heb je een fume event meegemaakt, of denk je last te hebben van de hierboven beschreven klachten door het vliegen, dan kun je dat melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat kan telefonisch via het ILT Meld- en Informatiecentrum (088-4890000) of via het formulier  op de website. (In het drop down menu van dit formulier kies je voor de rubriek ‘luchtvaart’). Je kunt je ervaring in eigen bewoordingen melden, indien mogelijk met vluchtnummer, datum en tijd. Wie liever een anonieme melding wil doen, kan dat doen via het telefoonnummer. "
De ILT gebruikt de informatie voor analyses en kan niet bemiddelen in persoonlijke zaken. Het is aan een luchtvaartmaatschappij om actie te ondernemen in het geval van fume events of frequent flyers met gezondheidsklachten.
Richtlijn voor artsen en patienten
In het Verenigd Koninkrijk een richtlijn gemaakt voor de Britse gezondheidszorg (de NHS) voor zorgprofessionals die te maken krijgen met vragen van patiënten over de luchtkwaliteit aan boord. Daarnaast is een er een summiere pagina met achtergrondinformatie opgesteld voor passagiers en personeel met vragen over hun gezondheid nadat ze een fume event hebben meegemaakt.
 

Bekijk de informatiepagina voor passagiers hier .
 

Alle informatie over de NHS-richtlijn is op de website van de Britse luchtvaartautoriteit (CAA) te vinden.
Neem contact op met de vliegtuigmaatschappij
Indien je gezondheidsklachten of een fume event bij de vliegtuigmaatschappij wilt melden, kun je ook contact opnemen met de klantenservice van de maatschappij waarmee je hebt gevlogen.
Hieronder een overzicht van de contactgegevens van een aantal grote Europese luchtvaartmaatschappijen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.