Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ontslagen FBI-chef Comey: 'Rusland bemoeide zich met verkiezingen'

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
James Comey
Voormalig FBI-directeur James Comey twijfelt er niet aan dat Rusland zich heeft bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij voegde er tijdens het verhoor in de Senaat donderdagmiddag aan toe dat president Donald Trump hem niet rechtstreeks heeft gevraagd het Ruslandonderzoek stop te zetten.
Ook het ministerie van Justitie zou geen druk hebben uitgeoefend om een einde te maken aan het onderzoek naar Russische inmenging in de stembusgang, verklaarde het gewezen hoofd van de federale recherche tijdens een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Senaat.

Comey herhaalde later dat er geen twijfel over bestaat dat vanuit de top van de Russische regering is aangestuurd op het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. Hij bevestigde dat het ging om een 'vijandige daad' door Moskou.

James Comey
Kijk het hele verhoor met Comey terug:
"De Russen bemoeiden zich in 2016 met onze verkiezingen", benadrukte Comey. Ze deden dat volgens de voormalige FBI-baas 'doelgericht' en met 'overweldigende technische middelen'. De inlichtingen zouden geen ruimte bieden voor twijfel over de betrokkenheid van het Kremlin.

Trump 'hoopte' dat FBI onderzoek naar Flynn zou staken
President Donald Trump heeft niet rechtstreeks gevraagd of het FBI-onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsadviseur Mike Flynn kon worden stopgezet. "Ik zag het meer als een aanwijzing. Dit is wat hij wil dat ik doe", zei Comey, die aangaf geen gehoor te hebben gegeven aan het vermeende verzoek.
Trump zou alleen hebben gezegd dat hij 'hoopte' dat Comey het onderzoek naar Flynn 'los wilde laten'. De voormalige topfunctionaris was in beeld gekomen bij de veiligheidsdiensten door zijn contacten met Russische functionarissen. Comey zei dat hij 'verbijsterd' was door de vraag van Trump en het daardoor alleen maar aanhoorde en het verzoek niet meteen afwees.

De advocaat van president Donald Trump sprak later op de avond de beschuldigingen van  Comey tegen. Raadsman Marc Kasowitz zei dat de president nooit op enige wijze heeft gesuggereerd dat de FBI moest stoppen met een onderzoek. Ook zou Trump nooit hebben geëist dat Comey zijn loyaliteit zou betuigen. 


'Trump loog over reden ontslag'
Comey sprak donderdag emotioneel over zijn ontslag als baas van de federale recherche. Dat hij moest opstappen omdat het een puinhoop was bij de dienst, noemde hij een 'leugen'. 
Volgens president Donald Trump moest Comey vertrekken omdat hij zijn werk niet goed deed. De voormalige FBI-baas blikte met overslaande stem terug op de beschuldiging dat zijn medewerkers het vertrouwen in hem kwijt waren. Daar klopte niets van, benadrukte hij. 

Trump zou voor het ontslag van Comey juist erg positief zijn geweest over zijn FBI-chef. Comey verklaarde dat de president hem zelfs een keer uit het niets belde om hem te complimenteren met de kwaliteit van zijn werk.
De voormalige FBI-chef denkt dat hij uiteindelijk is ontslagen omdat Trump zich ergerde aan de manier waarop hij het Ruslandonderzoek uitvoerde. Overigens deed de FBI volgens Comey geen onderzoek naar Trump toen hij nog aan het hoofd stond van de federale recherche.
Memo's
Comey zou hebben geweigerd publiekelijk te ontkrachten dat Trump zelf onderwerp was van een onderzoek. De voormalige FBI-baas verklaarde tijdens de hoorzitting dat hij niet in een situatie wilde belanden waarin hij die uitspraak weer zou moeten intrekken, mocht de president alsnog in beeld komen tijdens het onderzoek.
Comey legde tijdens het verhoor ook uit waarom hij gesprekken met de president vastlegde in memo's: "Ik was oprecht bezorgd dat hij zou gaan liegen over de aard van onze ontmoeting." Een van de memo's lekte hij naar de pers.   Volgens de advocaat van Trump deed de voormalige chef van de FBI dat 'op eigen houtje, stiekem en zonder toestemming'. De doorgespeelde informatie zou bovendien vertrouwelijk zijn.
Drie uur durend verhoor
Donderdagmiddag om vier uur startte het verhoor van de onlangs door Donald Trump ontslagen FBI-directeur James Comey in de Senaat. Hij beantwoordde bijna drie uur lang vragen over zijn contacten met de president. 

Woensdagavond zette Comey al een zeven pagina’s tellende openingsverklaring online , waaruit onder andere kon worden opgemaakt dat Comey al snel het gevoel had dat Trump invloed wilde uitoefenen op de onderzoeksactiviteiten van de FBI. Zo zei Trump tegen Comey, toen hij hem aanstelde: “'Ik heb loyaliteit nodig. Ik verwacht loyaliteit.” In de hoorzitting van donderdag zal de onderzoekscommissie van de Senaat willen achterhalen of de rol van Trump niet teveel van invloed is geweest op de onafhankelijke positie van de FBI.
Samengezworen met Moskou
Een van de onderwerpen die ter sprake kwam is het FBI-onderzoek naar mogelijke banden tussen het Trump campagneteam en Rusland. Het onderzoek dat Comey leidde, richt zich onder meer op de vraag of vertrouwelingen en medewerkers van Trump hebben samengezworen met Moskou om de uitkomst van de stembusgang te beïnvloeden. Trump vergeleek het onderzoek met een donkere wolk die hem verhinderde om goed te functioneren als president. 
Lees ook van ZEMBLA: 
Felix Sater
ZEMBLA deed zelf ook onderzoek naar banden tussen Trump en Rusland. In de eerste uitzending van ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’ wordt zijn connectie met de omstreden Felix Sater belicht. Sater is onder meer veroordeeld voor fraude en hoewel hijzelf ontkent, vermoeden autoriteiten dat hij banden onderhield met de maffia. Comey moest eerder in een hoorzitting in het Amerikaanse congres vragen over de band tussen Trump en Sater beantwoorden. De FBI-directeur weigerde uitleg te geven.
 CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.