Politie en justitie in Amsterdam houden rekening met meer liquidaties in de onderwereld. Uit vertrouwelijke processen-verbaal van de Amsterdamse recherche, die donderdagavond in het tv-programma Zembla worden getoond, blijkt dat er al enige tijd namen circuleren van potentiële slachtoffers. De hoofdofficier van Justitie in Amsterdam bevestigt het bestaan van een dodenlijst en zegt niet te verwachten dat het geweld zal stoppen.
In Zembla worden processen-verbaal getoond die vorig jaar zijn opgemaakt door de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Amsterdamse politie na de reeks liquidaties op onder andere Sam Klepper, Jan Femer en Magdi Barsoum. De processen-verbaal bevatten informatie van criminele informanten over de mogelijke achtergronden van de liquidaties.
Uit de verbalen blijkt dat dat de politie rekening houdt met meer slachtoffers. Zo vertelt een informant, wie de volgende slachtoffers kunnen zijn: Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, Hell's Angel Willem van Boxtel en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ook een andere informant noemt Endstra als potentieel slachtoffer.
Drugsgeld
Endstra raakte onlangs in opspraak door een foto in het maandblad Quote waarop hij samen met Holleeder te zien was. Advocaat Piet Doedens zegt over Endstra in Zembla: "Ik ken zijn naam uit vele politie-dossiers. Iedere insider in Nederland en ver daarbuiten weet eigenlijk al vijftien jaar dat er door hem drugsgeld in huizen wordt gepompt." Endstra is overigens nooit vervolgd of veroordeeld. Mr. J. Pen, advocaat van Endstra: "Ik ken de stukken. Het is anonieme informatie waartegen hij zich niet kan verweren. Het is vervelend voor Endstra, maar hij heeft toch meer de indruk dat het fabeltjes zijn, dan realiteit."
Ripdeal
Meerdere informanten vertellen aan de politie dat de liquidaties mogelijk ook te maken hebben met een partij drugs ter waarde van 12 miljoen dollar, die eind jaren tachtig 'geript' (gestolen) zou zijn door Sam Klepper en John Mieremet. Sam Klepper zou als straf voor die ripdeal zijn geliquideert. Volgens onderzoeker Peter Klerks, verbonden aan de Nederlandse Politie Academie, leiden ripdeals in de onderwereld vaak tot conflicten. "Rippen is zeer lucratief, het is pure winst en het leidt tot veel geweld. Een aantal liquidaties van de laatste jaren is daar zeker aan toe te schrijven."
Uit de documentaire wordt duidelijk dat de financiële belangen in de onderwereld steeds groter zijn geworden, het geweld steeds brutaler en de verstrengeling met de bovenwereld steeds intensiever.