Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Online gepest: in 2018 overkwam het 140.000 jongeren

10-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
Online pesten
Ruim 140.000 jongeren (5,3 procent) tussen de 12 en 25 jaar oud zijn in 2018 wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een nieuw onderzoek

In het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit is aan internetgebruikers gevraagd of ze de afgelopen twaalf maanden wel eens last hebben gehad van laster (online roddels, getreiter, pesten), stalking (herhaaldelijk lastigvallen) of bedreiging.   
                                       
Vooral laster
Online laster kwam met 3,9 procent het vaakst voor. 1,9 procent van de jongeren kreeg naar eigen zeggen te maken met online stalking en 1,0 procent met bedreiging met geweld. Meisjes kregen vaker te maken met online stalking en laster. Bedreiging met geweld kwam bij jongens en meisjes even vaak voor.

Van de jongeren kreeg 1,6 procent te maken met een seksueel getint incident en 4,0 procent met een niet seksueel getint incident. Seksueel getinte incidenten kwamen aanzienlijk vaker voor bij meisjes (2,8 procent) dan bij jongens (0,5 procent).
                                       
Het valt op dat homo-of biseksuele jongeren vaker te maken krijgen met online incidenten: in 2018 was dat 11,4 procent. Dat is ruim twee keer zo vaak als heteroseksuele jongeren. Met name seksueel getinte incidenten werden door homo- of biseksuele jongeren vaker gerapporteerd dan door heteroseksuele jongeren.

Aangifte 
Van de jongeren die te maken kregen met online incidenten voelde iets minder dan de helft, na het laatste incident de emotionele gevolgen. Zij dachten er regelmatig aan terug, sliepen er slecht van of waren er erg boos over. Desondanks gaf bijna de helft van de slachtoffers aan dat ze het incident weliswaar als verkeerd zagen, maar niet als een misdrijf. Van de jongeren meldde 8,0 procent het incident bij de politie of een ander instantie en 36,7 procent vertelde over het incident aan familie, vrienden of een leerkracht. 4,8 procent deed uiteindelijk aangifte bij de politie.

400.000 personen 
Het is voor het eerst dat het CBS uitgebreid onderzoek doet naar online pestgedrag onder jongeren. Het CBS onderzocht wel eerder op basis van de Veiligheidsmonitor hoeveel personen te maken hebben gehad met online pestgedrag. In 2016 gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan wel eens digitaal gepest te zijn. Omgerekend ging het toen om ongeveer 400.000 personen.

De dood van Amanda Todd
Een van de bekendste voorbeelden van cyberpesten is de Canadese tiener Amanda Todd. Een foto waarop ze haar borsten liet zien, werd door een afperser gedeeld met al haar Facebookcontacten. Het Canadese meisje werd daarna zo ernstig gepest dat ze geen uitweg meer zag en in 2012 zelfmoord pleegde. ZEMBLA maakte daar in 2014 de uitzending: De dood van Amanda Todd over.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor