Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoeksjournalisten sturen brandbrief over opvolger Wet openbaarheid bestuur (Wob)

24-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Wet openbaarheid bestuur
De Tweede Kamer moet het voorstel voor de Wet open overheid (Woo) afwijzen en zich inzetten om de bestaande Wet openbaarheid van bestuur te moderniseren. Dat zegt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. De brief wordt ondersteund door vijftig vooraanstaande media. Ook ZEMBLA steunt het initiatief.
De Wet open overheid (Woo) is de opvolger van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). “Sinds het eerste wetsvoorstel uit 2012 zijn echter vrijwel alle beoogde verbeteringen en moderniseringen verdwenen of ernstig verwaterd”, zeggen de initiatiefnemers. De Kamer buigt zich dit voorjaar over het wetsvoorstel voor de Woo.  
ZEMBLA en de Wet openbaarheid bestuur
Voor de research van meerdere ZEMBLA-uitzendingen bleek de Wob een belangrijk middel om relevante documenten in handen te krijgen. In de uitzending ‘ De Kunstgrasberg ’ bijvoorbeeld blijkt dat de afvalverwerkers TUF en Vink structureel verschillende wettelijke bepalingen en milieuregels overtreden . Dat werd duidelijk in ambtelijke stukken die ZEMBLA na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) in bezit kreeg.
“Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistiek beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen”, schrijft de verzamelde Nederlandse journalistiek in de brief.
Brede steun
Naast ZEMBLA steunen alle landelijke en regionale kranten, NOS Nieuws, RTL Nieuws, alle regionale omroepen, opiniebladen, journalistieke radio- en tv-programma’s, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ het initiatief.
De Wet open overheid zou de transparantie van het openbaar bestuur moeten verbeteren. Was er eerst nog sprake van kortere termijnen voor bestuursorganen om te reageren op informatieverzoeken, daar is nu niks meer van over in het wetsvoorstel. Ook andere punten zijn zo goed als verdwenen uit het voorstel, zoals de actieve openbaarmaking van veel meer documenten door overheden.
“Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistiek beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen”, schrijft de verzamelde Nederlandse journalistiek in de brief.
Prullenmand
VVOJ-voorzitter Evert de Vos zegt in een toelichting: “Wij dringen er met klem op aan dat de Kamer het wetsvoorstel naar de prullenmand verwijst. Dit wetsvoorstel is zo verwaterd dat we er niets mee opschieten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor