Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek nodig naar milieuvervuiling rubber kunstgraskorrels

24-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
oude banden
Recycling Netwerk, een organisatie die zich inzet voor betere recycling, vindt dat er nieuw onderzoek moet komen naar de milieuvervuiling van rubber kunstgraskorrels. Op het moment wordt in Nederland op veel plaatsen onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van de korrels, maar naar de gevolgen voor het milieu wordt vooralsnog amper gekeken. Dit terwijl het rubber ook voor de bodemkwaliteit onder de voetbalvelden schadelijk is.   Recycling Netwerk heeft de milieu-inspectie nu opgeroepen hier een standpunt over in te nemen. 
Zink in de bodem
Toen Zembla ‘Gevaarlijk spel’ uitzond over de giftige stoffen in de kunstgraskorrels op de Nederlandse voetbalvelden, toonden we ook aan dat de korrels niet alleen een risico zijn voor de volksgezondheid, maar ook belastend zijn voor het milieu. Ondanks het feit dat ze een milieukeurmerk hebben van Stichting Milieukeur, is al jaren bekend is dat uit de rubberkorrels te veel zink vrijkomt dat in de bodem onder de grasvelden belandt. Volgens een producent van de korrels, Granuflex, zou dit kunnen worden voorkomen door een zandlaag onder de velden te leggen, maar het is niet duidelijk of dit overal gebeurt en of die zandlagen de schadelijke stoffen voldoende tegenhouden. Stichting Milieukeur van de Nederlandse overheid controleert dit niet en laat aan de markt over of de zandlagen wel of niet worden aangelegd.
De mate van vervuiling verschilt
De ernst van de vervuiling onder kunstgrasvelden is dus afhankelijk van de gebruikte onderlaag, maar ook van veel andere factoren, schrijft Recycling Netwerk. Hoe lang ligt er al een kunstgrasmat? Welke vermalen autobanden zijn er gebruikt (vrachtwagenbanden bevatten bijvoorbeeld meer zink) en hoeveel korrels zijn er gestort en later toegevoegd? Om echt te kunnen bepalen waar van de tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland de milieunormen overschreden wordt, is er beter onderzoek nodig, aldus de Recycling Netwerk.
Recyclingproduct of afval?
Ook werpt Recycling Netwerk de vraag op of rubbergranulaat überhaupt een aanvaardbaar recyclingproduct is of dat het eigenlijk moet worden gezien als afval. Het netwerk heeft daarom aan de milieu-inspectie gevraagd hier binnen twee weken een standpunt over in te nemen.
Robbert van Duin van Recycling Netwerk vindt dat je bij recyclen niet alleen moet kijken naar de percentages, maar ook naar de manier waarop we recyclen. Van Duin:
“Je krijgt natuurlijk geen circulaire economie door alleen maar te claimen dat er meer gerecycled moet worden en het verder maar aan de markt over te laten. Dan krijg je dit soort gezondheids- en milieuproblemen in plaats van de milieuwinst die we willen. Dit gedoe met kunstgrasvelden was voorkomen met een overheid die meer stuurt en regelt. Maar we zitten nu met de gebakken peren.”
Kijk naar onze uitzending ‘Gevaarlijk spel’
Lees het volledige bericht van Recycling Netwerk hier. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor