Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij het voorkomen van seksueel misbruik. Wat wist de overheid van het misbruik in de kerk, waarom deed overheid toen niets. De SP dient het voorstel in om onderzoek te doen samen met de PvdA. Beide partijen zien de noodzaak in tot verbetering van de rol van zowel de overheid als de volksvertegenwoordiging in de toekomst.
Uit verschillende onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk en de jeugdzorg is gebleken dat de overheid en de volksvertegenwoordiging een belangrijke rol hadden kunnen spelen bij het voorkomen en tegengaan van misbruik en mishandeling.
Kamerlid Gesthuizen reageert verheugd: 'Ik heb jarenlang gepleit voor een onderzoek naar de rol en de verantwoordelijkheid van de overheid ten aanzien van het voorkomen en tegengaan van misbruik en mishandeling. Dit is niet alleen van belang slachtoffers binnen de Rooms-Katholieke Kerk, maar bijvoorbeeld ook de jeugdzorg en de sportwereld.'
Gesthuizen: 'Er is wél onderzoek verricht naar de verantwoordelijkheid van de kerk, jeugdzorg instanties, politie en Openbaar Ministerie, maar nooit naar de overheid en de volksvertegenwoordiging. En dat terwijl, waar het bijvoorbeeld gaat om de Rooms-Katholieke Kerk, in het verzuilde Nederland de kerk een protegé was van een deel van de machthebbers, waaronder die in de politiek. Het is goed dat deze relatie eindelijk kan worden onderzocht.'
Slachtoffers vertellen in ZEMBLA – ‘
Misbruik in de kerk
’ dat ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders.
ZEMBLA - Misbruik in de kerk, woensdag 22 februari om 21:20 uur bij de VARA op NPO 2.