Onderzoek bevestigt: Nederland wereldwijd grootste schakel naar belastingparadijzen
25-07-2017
•
leestijd 2 minuten
•
208 keer bekeken
•
Het vermoeden bestond al, maar nu is het onderbouwd met zorgvuldig onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: Nederland is wereldwijd de belangrijkste schakel tussen multinationals en belastingparadijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Met name vijf landen, waaronder Nederland worden vanwege de fiscaal vriendelijke regels en de voordelige belastingbedragen met andere landen gebruikt door multinationals om zo weinig mogelijk belasting te betalen over hun interne geldstromen. Uiteindelijk komt het geld via deze vijf landen terecht in belastingparadijzen. Dat zijn landen waar geen vermogens- en inkomstenbelastingen gelden. Multinationals kunnen er dus lang geld stallen zonder dat ze daar belasting over moeten betalen.
Grootste spelers
Nederland is als doorstroomhaven in deze constructies de grootste speler. Uit het UvA-onderzoek blijkt dat wereldwijd 23 procent van deze belastingroutes via Nederland loopt. Het Verenigd Koninkrijk staat met 14 procent op de tweede plek als belangrijke schakel in deze zogenoemde offschorestructuren. De andere drie landen zijn Zwitserland, Singapore en Ierland.
De discussie loopt al enige tijd of je Nederland ook kan bestempelen als belastingparadijs omdat multinationals het massaal gebruiken voor belastingontwijking. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland al jaren in het vizier als belastingparadijs. Het Centraal Planbureau en de Algemene Rekenkamer gebruiken de term belastingparadijs niet, maar wijzen op hetzelfde zorgelijke feit: Nederland wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om winst door te sluizen.
Ook in de politiek woedt de discussie hevig. Het leidde uiteindelijk tot
een parlementaire ondervragingscommissie
die vorige maand twee weken lang deskundigen en getuigen hoorde over het onderwerp.
Vreemd
De onderzoekers van de UvA merkten de discussie ook op en vinden het ‘vreemd’ dat er nog steeds geen algemeen geaccepteerde definitie is van deze belastingconstructies. “Het bepalen wie nu een OFC (offshore financial centre) is, wordt dan ook steeds sterker gepolitiseerd.”
De onderzoekers analyseerden wereldwijd 98 miljoen bedrijven en hun 71 miljoen eigendomsrelaties. Dat leverde de vijf doorstroomlanden en 24 offshore financial centres op (meestal aangeduid als belastingparadijs).
ZEMBLA maakte drie uitzendingen over de rol van Nederland in dergelijke constructies.: