Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderwijsjuriste publiceert verborgen ‘Miep Ziek contracten’ om thuiszitters weer naar school te krijgen

15-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2973 keer bekeken
  •  
thuiszitters
Onderwijsjuriste Katinka Slump is het beu dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tekort blijft schieten in de informatievoorziening naar ouders met thuiszitters; het gaat om de groep kinderen die vanwege psychische of lichamelijke problemen op scholen niet terecht kunnen, terwijl er via maatwerk wel onderwijs mogelijk is voor een groot deel van deze groep. Alleen geeft het ministerie daar geen informatie over. Daarom publiceert Slump vandaag op de 'De dag van de leerplicht' 46 zogenoemde 'Miep Ziek contracten', die tot nu toe voor de meeste ouders, scholen en docenten verborgen bleven.
De groep leerlingen met psychische of lichamelijke problemen die geen onderwijs krijgen steeg de afgelopen jaren explosief. In heel 2017 waren het er 5.736.
Wat zijn de verborgen Miep Ziek contracten?
De verborgen Miep Ziek contracten worden opgesteld voor dit soort leerlingen die op reguliere scholen niet terecht kunnen.
Slump: “Het gaat om maatwerk onderwijs aan deze leerlingen, dat veelal wordt aangeboden op een andere locatie dan een school. Het wordt wel gefinancierd door de (reguliere) school waar de leerling staat ingeschreven. Ook is vaak onbekend dat bij alternatieve onderwijsprogramma’s buiten school ook gebruik kan worden gemaakt van particuliere onderwijs- en zorgaanbieders.”
De handelingsplannen van deze bijzondere onderwijstrajecten staan bekend als de Miep Ziek contracten.
Ouders mogen niet met media praten
Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Thuiszitters – het vervolg’ bleek dat de betrokken partijen ouders in zo’n Miep Ziek contract dwingen om voor geheimhouding te tekenen. Ze mogen er niet met de media over praten. In ‘Thuiszitters – het vervolg’ doet een ouder met zo’n contract voor haar kind toch anoniem haar verhaal omdat ze vindt dat ouders ervan op de hoogte moeten zijn: (tekst gaat verder onder video)
Rechter oordeelt: documenten moeten openbaar
Via de rechter is onlangs bereikt dat het ministerie de contracten openbaar moet maken. “Helaas heeft dit er niet toe geleid dat het ministerie OCW over maatwerk in het onderwijs openheid van zaken verschaft”, zegt Slump. “Terwijl het Ministerie van OCW op grond van het Kinderrechtenverdrag verplicht is te voorzien in informatie over het onderwijsstelsel.” Daarom besloot de onderwijsjuriste de contracten vandaag te publiceren. “Degenen die zich inzetten voor de toegankelijkheid van het onderwijs voor àlle kinderen kunnen daarmee hun voordeel doen.”
Invoering passend onderwijs
Sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 zijn scholen verplicht een plek te vinden voor iedere leerling – ook voor leerlingen die extra zorg nodig hebben. Maar via artikel 5a van de leerplichtwet kan er een vrijstelling van de leerplicht geregeld worden. Dat waren er afgelopen jaar dus bijna zesduizend. Voormalig staatssecretaris Sander Dekker zei eerder over het stijgende aantal tegen ZEMBLA:
Dekker: “Als je kijkt naar kinderen die worden vrijgesteld van onderwijs, en soms ontkom je daar niet aan, die zijn zo zwaar gehandicapt, die gaan naar een medisch kinderdagverblijf. Daar is het voor bedoeld. Het is niet bedoeld voor scholen die zeggen, het is een ingewikkeld kind, we regelen iets met de gemeente zodat ze niet naar school toe hoeven. Als een kind wat kan leren dan hoort ie op school thuis, ook als het ingewikkeld is.”
In de praktijk blijkt het laatste vaak te gebeuren en dat steekt ook Katinka Slump: "Die kinderen zijn prima leerbaar. Er zitten hoogbegaafde kinderen tussen, met Asperger. Die zijn prima leerbaar. Alleen bestempelen we ze als niet leerbaar omdat wij in ons regulier onderwijs maar een beperkt aanbod hebben."
Hoe moeilijk kinderen het ermee hebben dat ze niet naar school kunnen blijkt wel uit dit fragment waarin ouders vertellen over de doodswens van hun kind:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.