Energiebedrijf Vattenfall, in Nederland beter bekend als Nuon, mag een biomassacentrale bouwen in Diemen. De provincie Noord-Holland heeft daarvoor een natuurvergunning afgegeven. Er is al lange tijd hevig verzet vanuit omwonenden tegen de komst van de centrale. De nieuwe centrale vervangt de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie. Uit berekeningen blijkt volgens de provincie dat er geen extra stikstof neerslaat op de natuur. “Niet tijdens de bouw van de biomassacentrale en niet daarna wanneer hij in gebruik is. Dat komt omdat de biomassacentrale met veel minder vermogen en minder uren gaat draaien”, schrijft de provincie in een persbericht.
Minder stikstofneerslag volgens provincieDe gehele toegestane stikstofneerslag wordt daarnaast volgens de provincie minder, omdat in een eerdere natuurvergunning een te hoge maximale uitstoot was opgenomen. “Hoewel Vattenfall nooit tot de maximale uitstoot is gekomen, is deze omissie aangepast, zodat ook de biomassacentrale niet meer stikstof zal gaan uitstoten.”
Ondanks het hevige protest tegen de centrale van onder meer het Comité Schone Lucht, leek er geen weg terug. Er is in 2010 en 2015 al een vergunning voor de bouw van de centrale afgegeven op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.
Lees ook: 'Strijden tegen biomassacentrale Diemen' ConvenantOm toch nog enige afspraken met Nuon te kunnen maken, is er vorig jaar in juni een
convenant opgesteld tussen Nuon en Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp, Gooise Meren en de provincie Noord-Holland. Dat treedt pas in werking als de vergunning verleend wordt.
Daarin staan de eerder genoemde strenge fijnstofnormen en de garantie dat alleen duurzame houtige biomassa wordt gebruikt. Verder stort Nuon geld in een fonds voor extra isolatie van woningen en is een inspanningsbelofte vastgelegd om ook de inzet van alternatieve duurzame warmtebronnen op het warmtenet te versnellen, bijvoorbeeld geothermie.
Vooralsnog ziet Nuon de biomassa als een tijdelijk middel, onmisbaar in de overgang naar die nieuwe bronnen, en stelt na 12 jaar af te bouwen en uiterlijk in 2045 helemaal te stoppen.
HoutstookBiomassa kan bestaan uit vele stoffen, maar de centrale in Diemen zal gestookt worden met hout. Internationaal is afgesproken, onder andere
in het verdrag van Kyoto , dat het verbranden van ‘houtige biomassa’ zoals het in jargon heet, C02-neutraal is. Mits dat hout wordt gecompenseerd door nieuwe aanplant, die weer CO2 kan opnemen.