Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omwonenden klagen Tata Steel aan: 'Dumpt opzettelijk en gewetenloos'

05-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
680 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP
Tientallen omwonenden van Tata Steel klagen de staalfabriek in IJmuiden aan voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Ook een aantal stichtingen, zoals Duinbehoud, heeft zich aangesloten. Namens hen gaat advocaat Bénédicte Ficq aangifte bij het OM doen tegen de rechtspersonen en de (ex-)leidinggevenden van Tata Steel, meldt het Noordhollands Dagblad.

"Deze fabriek dumpt gewetenloos en opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht en bodem van een dichtbevolkt gebied en in de vrije natuur. Opzettelijk, want het zijn zeer riskante productieprocessen waar zij bewust mee bezig zijn", aldus de strafpleiter tegen de krant. Dat Tata Steel de vergunningvoorschriften op grote schaal overtreedt, is volgens Ficq makkelijk te bewijzen. Diverse overtredingen zijn immers al vastgesteld door gerechtelijke instanties en door de provincie. Bovendien zijn er dwangsommen voor opgelegd.  


Grafietregens
Behalve Tata Steel krijgt ook slakverwerker Harsco op hetzelfde industrieterrein te maken met een aangifte. Dit bedrijf verwerkt restproducten van Tata en was van 2016 tot 2019 verantwoordelijk voor de geruchtmakende grafietregens in Wijk aan Zee en IJmuiden. Tata Steel is woensdag om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

Lees ook: OM wil Tata Steel vervolgen om granietregens 

Volgens het Noordhollands Dagblad wacht Ficq nog een paar weken met het doen van aangifte. Ze hoopt dat zich eerst nog meer mensen bij de strafzaak aansluiten. Dat kan via Frissewind.nu, de website van een stichting die is opgericht door 'bezorgde ouders uit de regio Kennemerland'. "Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter", zegt Ficq. "Ik wil laten zien dat het niet de klachten zijn van maar één persoon, vereniging, stichting of school, maar dat deze aanklacht heel breed gedragen wordt."


Ze wil over een paar weken met een compleet dossier aankloppen bij het OM en hoopt dat de officier van justitie op grond daarvan een onderzoek begint en beide bedrijven en hun leidinggevenden strafrechtelijk gaat vervolgen. 

Het gif van Corus
Dertien jaar na de Zembla-uitzending ‘Het gif van Corus’ zijn er nog steeds zorgen over de volksgezondheid in het gebied waar Tata Steel gevestigd is. In die uitzending bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht.

Verbeterplannen die Tata Steel vorig jaar aankondigde konden op weinig steun rekenen van de omwonenden. De dorpsraad van Wijk aan Zee vindt dat er ''weinig ambitie'' wordt getoond in de verbeteringsplannen. ''Tata stoot willens en wetens al jarenlang zware metalen uit waardoor onze kinderen hersenschade en andere lichamelijke problemen kunnen oplopen'', reageerde de raad vorig jaar. ''Dat noemt het bedrijf overlast. Wij noemen dat onverantwoord ondernemen."

Vorig jaar kwam de GGD met een rapport waarin bleek dat in de directe omgeving van Tata Steel het aantal gevallen van longkanker de afgelopen jaren verder is gestegen dan in de rest van Nederland.

Kijk de uitzending uit 2008 'Het gif van Corus' terug:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.