Omstreden 'Befehl ist Befehl'-kapitein wordt niet uitgezonden
25-02-2010
•
leestijd 2 minuten
•
218 keer bekeken
•
Volgens de vakbond ACOM heeft defensie toegezegd dat de omstreden kapitein die onderwerp is in de Zembla uitzending 'Befehl ist Befehl in Uruzgan', niet uitgezonden zal worden. Ook zou de kapitein niet bevorderd zijn tot majoor, of alleen tijdelijk.
De kapitein deed harde uitspraken richting een peloton in Uruzgan, toen de pelotonsleden in september 2008 meer voorbereidingstijd vroegen voor een gevaarlijke opdracht. Militair Maurice Vissers vertelt in de ZEMBLA uitzending: ‘Hij zei: ‘De moeder van mijn moeder is Duits. Ik ben een Pruisisch leider en bij mij ist Befehl ist Befehl. En mij interesseert het niet wie hier sneuvelt, jij, jij of jij. Je lichaam gaat terug naar Nederland en we gaan door met de opdracht.’
Een intern rapport over de gebeurtenissen, waar ZEMBLA de hand op wist te leggen, bevestigt deze lezing. In het rapport staan de uitlatingen van de compagnies commandant wel vermeld, maar worden niet veroordeeld. Het hele peloton werd wél drie weken op non-actief gezet en de Marechaussee onderzocht of ze zich schuldig hadden gemaakt aan dienstweigeren. De Marechaussee vond geen strafbare feiten. Toch werd onderofficier Karel gezagsondermijnend gedrag verweten en teruggestuurd naar Nederland wegens disfunctioneren. Het peloton werd uit elkaar gehaald. De kapitein werd volgens de militairen bevorderd tot majoor.
Twee onderofficieren uit het peloton gaven op 24 januari 2010 in ZEMBLA openheid van zaken. Ze maakten zich zorgen over soldaten die in de toekomst tijdens missies aan deze commandant overgeleverd zijn.
Na de uitzending van Zembla heeft groepscommandant Karel door bemiddeling van defensiebond ACOM een persoonlijk gesprek gehad met de Commandant Landstrijdkrachten R. Bertholee en van hem een persoonlijke brief ontvangen. Commandant Landstrijdkrachten betreurt het dat het beeld is ontstaan dat de sergeant een dienstweigeraar zou zijn. Er zou in zijn ogen nooit sprake van dienstweigering zijn geweest. In het personeelsdossier van de sergeant wordt vastgelegd dat sergeant Karel niet is gerepatrieerd wegens disfunctioneren, maar wegens verstoorde werkverhoudingen. Volgens de vakbond ACOM heeft defensie ook toegezegd dat de omstreden kapitein niet uitgezonden zal worden. Ook zou de kapitein niet bevorderd zijn tot majoor, of alleen tijdelijk.
De vakbond betaalt alle advocaatkosten van de sergeant en vordert dit terug bij defensie.
De Nederlandse sergeant laat nu de juridische procedure vallen die hij voerde tegen Defensie. De klacht die alle onderofficieren van het peloton zouden indienen bij de IGK is nu volgens vakbond ACOM ook van de baan door de toezeggingen. Vakbond ACOM zal binnenkort met alle groepscommandanten gaan zitten en wil dat alle andere groepscommandanten uit het peloton ook een persoonlijke brief krijgen van Commandant Landstrijdkrachten Bertholee.