Het Openbaar Ministerie heeft een megaschikking gesloten met de ING van 775 miljoen euro. Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. Daar zijn banken in Nederland toe verplicht dankzij de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
'Miljoenen euro’s meer binnengehaald met schikkingen dan justitie eerder meldde'
Met het sluiten van een schikking voorkomt de bank strafvervolging. Dat betekent dat ING ook geen veroordeling krijgt. Bedrijven met een definitieve veroordeling mogen geen zaken meer doen met de overheid. Dat blijft ING nu bespaard.
Personen die witwassen, worden doorgaans wel strafrechtelijk vervolgd. Zo deed de FIOD onlangs nog
invallen
bij verdachte personen door het hele land in een grote witwaszaak.
Opvallend is dat dit keer wel de hele schikkingsovereenkomst bekend is gemaakt. Tot voor kort gebeurde dat niet. Daarop was veel kritiek.
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren (Wwft) heeft als doel om financiële criminaliteit tegen te gaan, zoals witwassen of terrorismefinanciering. Volgens het OM had ING moeten opmerken dat bepaalde geldstromen afkomstig waren van een misdrijf. Maar slechts het “topje van de ijsberg” werd onderzocht. Als een verdachte transactie werd ontdekt, werd ook regelmatig niet of te laat melding gedaan. Daarom wordt ING naast overtreding van de Wwft ook schuldwitwassen verweten.
Geen personen vervolgd
Opmerkelijk is dat het OM in haar
persbericht
uitlegt dat ze geen werknemers van ING zal vervolgen. Dat er bij ING werd weggekeken bij criminele transacties kwam volgens het OM door de manier waarop de organisatie was ingericht. De verantwoordelijkheid voor het controleren van verdachte transacties was verdeeld over drie onderdelen van de bank, waardoor niemand het geheel overzag. “De strafbare feiten zijn daarmee niet individueel aan personen toe te rekenen. Ook niet aan de leiding van ING NL.”
Het OM benoemt wel dat ING meermaals is gewaarschuwd door De Nederlandsche Bank (DNB). Zo schrijft het OM: “ING NL was in ieder geval vanaf 2010 bekend met de gebreken in de uitvoering van het beleid, maar verhielp deze onvoldoende. Er waren wel verbeterprogramma’s, maar die werden door ING NL met onvoldoende slagkracht uitgevoerd."
Grootste schikking ooit
De schikking van 775 miljoen euro met ING is de grootste die het OM ooit heeft gesloten. Daarmee overtreft het OM met gemak de hoogste schikkingen tot nu toe.
Namelijk de schikking met het internationale telecombedrijf VimpelCom voor 358 miljoen euro en met telecombedrijf Telia voor 229 miljoen euro.
In totaal schikt ING voor vier grote witwaszaken die volgens het OM representatief zijn voor de structurele problemen die speelden bij de bank:
1. De internationale telecomprovider VimpelCom schikte in 2016 voor destijds het grootste bedrag ooit:
358 miljoen euro
. Er werden in Oezbekistan steekpenningen betaald via de rekeningen van ING.
2. Een handelaar in damesondergoed waste zo’n
150 miljoen euro
wit via de rekeningen van ING. Volgens het OM had de bank duidelijk moeten zijn dat zulke geldstromen niet bij een lingeriezaak passen.
3. Een klant van ING deed zich voor als eenmanszaak in bouwmaterialen, maar runde in werkelijkheid een wisselkantoor in Suriname. Er liep voor 9 miljoen euro aan crimineel geld over de bankrekeningen.
4. In de laatste zaak is in een jaar tijd ruim 500 duizend euro contant geld gestort op ING-rekeningen. Onder de dekmantel van een groente- en fruithandel met Zuid-Amerika werd dit geld witgewassen.
Lees hier de hele overeenkomst tussen het OM en ING