Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke geldboete van 10.000 euro en een werkstraf van 160 uur geëist tegen afvalverwerker TUF uit Dongen en tegen de leidinggevende van het bedrijf. Aanleiding voor het onderzoek was volgens het OM de uitzending ‘De kunstgrasberg’ van Zembla uit 2018. Het bedrijf sloeg illegaal kunstgrasmatten op. Volgens het OM gaat het in totaal om 24.5 miljoen kilo afgedankt kunstgras waarvoor geen vergunning was.Tuf Recycling is een van de hoofdrolspelers in deze uitzending. Het bedrijf sloeg jarenlang zonder vergunning kunstgrasmatten op. En ook op het terrein van het bedrijf zelf in Dongen werd een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Het OM zegt de verdachten als voorbeeld te stellen. “Het strafrecht dient er ook toe om anderen te waarschuwen dat dit soort gedrag niet ongestraft blijft.”
Technisch faillietDe geldboete wordt voorwaardelijk geëist omdat het bedrijf TUF technisch failliet is en er nog moet worden afgerekend bij andere schuldeisers. Het OM verwijt beide verdachten te hebben gehandeld in strijd met de gemeentevergunningen en de illegale opslag van kunstgrasafval.
TUF nam tegen betaling afgedankte kunstgrasmatten in. In plaats van het afval te verwerken, sloeg TUF de matten illegaal op. Dat leverde een drietal forse bergen afval op van in totaal 24,5 miljoen kilo.
Brand bij Tuf aangestokenKort na de uitzending in 2018 was er
een grote brand bij het bedrijf TUF. Het OM deed daar ook onderzoek naar: “Gelet op de tijdlijn van de uitzending, gebeurtenissen in het handhavingstraject en enkele andere signalen, werd besloten deze brand ook in onderzoek te nemen, met het oog op mogelijke brandstichting."
Tijdens het onderzoek werden brandversnellende middelen gevonden,
meldt BNDeStem. Ondanks dat er sterke aanwijzingen waren dat de brand is aangestoken, maakte de officier vandaag duidelijk dat de betrokkenheid van de leidinggevende bij de brand niet is bewezen.
Doorverkocht aan BelgiëVolgens het OM was aanvankelijk het bedrijfsmodel van TUF om de tegen betaling ingenomen kunstgrasmatten door te verkopen aan een bedrijf in België.
“Dit Belgische bedrijf ging failliet waardoor de enige inkomsten van verdachten kwamen uit het innemen van kunstgrasmatten. De verwerking en afvoer brachten niets op of kostten geld. Hiermee zat het in het bedrijfsmodel ingebakken dat de milieunormen betreffende de opslag op een gegeven moment overschreden zouden worden: immers het bedrijf moest wel innemen om nog wat te verdienen maar had geen geld meer om het af te voeren”, aldus de officier.
LeidinggevendeDe leidinggevende was volledig van de activiteiten van het bedrijf op de hoogte en is daarom volgens justitie ook strafbaar: “Als leidinggevende van de overtredende rechtspersoon, die bleef doorgaan met de inname van het afval en daar ook aan verdiende, is en blijft zij verantwoordelijk. Tegenslagen bij haar pogingen het schip te keren, doen daar op zich niet aan af”, aldus de officier.
Met de zaak wil justitie ook aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem: afval. “Het stuk waar verdachten niet verantwoordelijk voor zijn, is dat we in Nederland miljoenen vierkante meters kunstgras hebben aangelegd zonder te voorzien in een oplossing voor de verwerking daarvan.”
Kijk de uitzending 'De kunstgrasberg' terug: