Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nog veel grootverdieners in de ouderenzorg

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
ANP verpleeghuis
Vorig jaar is in de ouderenzorg ruim 68 miljoen euro besteed aan beloningen voor topbestuurders, slechts 0,29 procent minder dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de ‘ActiZ 50’ van FVN Zorg en Welzijn, een jaarlijkse ranglijst die laat zien hoe het geld in de ouderenzorg wordt besteed. Met de ranglijst wil de FNV inzicht geven in de scheven financiële verhoudingen in de ouderenzorg:  “Door de bezuinigingen hebben tienduizenden zorgmedewerkers hun baan verloren zonder riante ontslagvergoeding, terwijl de top er met riante ontslagvergoedingen naar huis gaat.”
Kaalslag
De afgelopen jaren hebben de zorgmedewerkers te maken gehad met een enorme kaalslag van hun arbeidsomstandigheden. Terwijl de zorgbestuurders roepen dat deze kaalslag noodzakelijk is om ‘financieel gezond’ te blijven, werd de rekening in zijn geheel neergelegd bij de zorgverleners, zo staat in het verslag te lezen.
'Extra wrang'
De FNV noemt de hoge vergoedingen voor de bestuurders 'extra wrang', omdat in 2016 ongeveer 70.000 zorgmedewerkers hun baan zijn kwijtgeraakt. Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt maandag in de Volksrant :
“Van de 68 miljoen die aan bestuurders is betaald, hadden 1700 zorgmedewerkers extra in de ouderenzorg kunnen werken."
En meer medewerkers zijn hard nodig in deze sector. De werkdruk is enorm. Dit geld had goed besteed kunnen worden aan een goede normbezetting van twee zorgmedewerkers op acht cliënten.”
'Wie verschoont mijn moeder'
Wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen en hoge werkdruk in de ouderenzorg, is duidelijk te zien in de afleveringen ‘Wie verschoont moeder, deel 1 en 2’ van ZEMBLA over de gevolgen van het personeelsgebrek in de verpleeghuizen. Overvolle luiers, te weinig hulp bij het eten en drinken en ongewenst vastzetten. Dat is het beeld dat familie en personeelsleden van meerdere verpleeghuizen schetsen over de zorg voor demente ouderen.
ZEMBLA volgde een patiënte in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. Ze mag maar één keer per week onder de douche, maar zou het liefst elke dag willen. Daar is geen tijd voor, er zijn te weinig zusters.
Het Dr. Sarphatihuis is onderdeel van Stichting Amsta. De voorzitter vakdeze stichting is Petra van Dam. Ze staat op nummer 23 in de ‘top vijftig’ grootverdieners met een inkomen van 228.599 euro.
De ranglijst
Op de eerste plaats van de ranglijst staat Wim Driesse van Stichtig CuraMare. Driesse was lid van de raad van bestuur van Stichting Curamare en vertrok er in 2016 vanwege “een diepgaand verschil van inzicht tussen hem en de Raad van Toezicht over de wijze waarop aan de gemaakte afspraken over de collegiale bestuursvorm invulling moet worden gegeven”. Zijn ontslagvergoeding was: € 186.851 Zijn totaal-inkomen € 406.732. 
Balkenendenorm
Het is de zevende keer dat de FNV de ranglijst samenstelt. Inmiddels is er wel wat veranderd. Door de discussie die over de hoge salarissen en ontslagvergoedingen in de (semi)-publieke sector is ontstaan, is nu de Wet Normering Topinkomens (WNT) in het leven geroepen. Dankzij deze wet mogen topfunctionarissen vanaf dit jaar niet meer verdienen dan de Balkenendenorm van 178.000 euro. Het maximum voor een ontslagvergoeding is 75.000 euro.
Bekijk de volledige ActiZ 50 ranglijst hier .  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.