Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nog steeds vijf verpleeghuizen op ‘zwarte lijst’

27-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
wie-verschoont-moeder-deel-2
Van de elf verpleeghuizen die in juli dit jaar op de ‘zwarte lijst’ werden geplaatst vanwege slechte zorg, is bij vijf de zorg nog steeds niet voldoende. Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Zorgvisie.
Komende week presenteert de Inspectie voor de Gezondheid een nieuwe lijst met verpleeghuizen waar de zorg niet op orde is. Volgens Zorgvisie, die vast een rondgang langs de zorginstellignen deed, zijn de instellingen Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz nog steeds niet uit de gevarenzone.
Tot eind deze maand de tijd
In juli dit jaar werd er door staatssecretaris Martin van Rijn een lijst bekendgemaakt van elf verpleeghuizen waar de zorg onder de maat was. Zorgvisie schrijft dat staatssecretaris Martin van Rijn heeft gedreigd met interventieteams die bestuurlijk kunnen ingrijpen als de organisaties onvoldoende verbetering zouden laten zien. Daarvoor hadden ze tot eind deze maand de tijd.
Financiële problemen en onderbezetting
Een van de verpleeghuizen die nog op de lijst staan is Laurens, dat sinds 27 juli onder verscherpt toezicht staat. In een reactie aan Zorgvisie laat de instelling weten ‘in crisis’ te verkeren. Ook Beweging 3.0 heeft financiële problemen en problemen met onderbezetting.
Wie verschoont moeder
Zembla besteedde in 2007 en 2012 uitgebreid aandacht aan de slechte zorg in sommige verpleeghuizen. In de aflevering ‘ Wie verschoont moeder Deel 2 ’ kwam ook Osira Amstelring aan bod. N. de Jonge vertelde in deze uitzending dat ze de zorg voor haar moeder in verpleeghuis Bornholm, onderdeel van de Amsterdamse zorggroep Osira Amstelring, onder de maat vindt. De Jonge: “Het is wachten tot je uit bed gehaald wordt, wachten tot je naar de wc mag, wachten tot iemand komt helpen met eten. Het leven is wachten. Wachten tot de dag voorbij gaat, maar ook wachten tot je dood gaat.”
Iets verbeterd
Amstelring belandde ook op de zwarte lijst die deze zomer werd gepresenteerd, maar is volgens Zorgvisie inmiddels zo verbeterd dat de status is veranderd van ‘intensief vervolgtoezicht’ naar ‘vervolgtoezicht’. Dat betekent dat er nog wel toezicht blijft in de vorm van inspectiebezoeken en gesprekken met het bestuur. Maar als dat uiteindelijk blijkt dat er dan geen problemen meer zijn, wordt het toezicht opgeheven.
Amstelring zelf laat Zorgvisie weten gefrustreerd te zijn over het bestaan van de zwarte lijst, omdat ‘die de werkelijke problematiek in de zorg overschaduwt’. Amstelring vindt dat het gesprek moet gaan over de zwaarte van de zorg en het feit dat er steeds meer behoefte is aan hoger gekwalificeerde medewerkers. In een reactie zegt Amstelring: “De vraag is of de maatschappij dat wil betalen, wil faciliteren en gezamenlijk wil werken aan imagoverbetering van de verpleeghuiszorg.”
Kritiek op de zwarte lijst
De lijst met verpleeghuizen die deze zomer door staatssecretaris Van Rijn werd gepresenteerd, kreeg ook veel kritiek. Zo bleek sommige informatie waarop de staatssecretaris zich baseerde verouderd. Uit inspectierapporten waar NRC in juli inzage in kreeg, bleek dat acht van de elf verpleeghuizen op de zwarte lijst, op moment van publiceren, al verbeteringen hadden doorgevoerd. Zorginstellingen verweten de staatssecretaris de lijst onder druk van de politiek te hebben opgesteld.
Manifest voor betere zorg
Ondanks die kritiek is de zorg in verpleeghuizen nog steeds vaak onder de maat. Deze week nog presenteerde Hugo Borst een manifest om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Borst, die een boek schreef over zijn dementerende moeder die in verpleeghuis Laurens (dat op de zwarte lijst staat) werd opgenomen, stelde tien punten op die de zorg in verpleeghuizen beter moeten maken. Ook deed hij een appèl op de politiek om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
De tien punten uit het manifest:
- Stop met het politiseren van verpleeghuiszorg;
- Stel vast hoeveel zorgpersoneel nodig is om complete zorg te leveren;
- Hanteer totdat deze norm is vastgesteld als vuistregel: minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen;
- Stop de overdaad aan registratie;
- Voer een verplichte ballotage in voor bestuurders en toezichthouders;
- Maximaliseer de overheadkosten en reserves: 10 procent aan overhead, maximaal 25 procent aan reserves voor elk verpleeghuis, voor elke zorginstelling;
- Maak een einde aan de angstcultuur die bij te veel zorginstellingen heerst en garandeer een prettige werkomgeving;
- Stel een eenvoudige norm op voor bijscholing;
- Geef mantelzorgers de mogelijkheid direct maatregelen af te dwingen wanneer de kwaliteit van de zorg tekortschiet;
- Geef cliëntenraden in verpleeghuizen helder inzicht in geldstromen en meer invloed waar het gaat om het bewaken van de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners.

Bekijk de Zembla-uitzendingen ' Wie verschoont moeder ' en ‘ Wie verschoont moeder deel 2 ’ terug.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor