Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nog steeds illegaal kortsnuitige honden gefokt

23-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
578 keer bekeken
  •  
einde-van-de-rashond

Nog steeds krijgen dierenartsen in Nederland kortsnuitige honden in hun praktijk, terwijl het fokken van deze honden verboden is. “Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten", zeggen dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde).

Volgens Moedt en Meurs “komen die dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland." Ze doen samen met andere dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties daarom een oproep aan hondenliefhebbers om geen kortsnuitige hond aan te schaffen.

Schoondheidsideaal

Fokkers doen er alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Er wordt namelijk veel geld voor betaald. Daardoor lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. 

Zembla maakte daarover in 2010 de uitzending ‘Einde van de rashond’. Sinds juni 2014 is het verboden dieren te fokken die last hebben van hun uiterlijk. En in maart 2019 zijn er duidelijke regels gekomen over het fokken van honden met een korte snuit: honden met een snuit korter dan de helft van hun schedel mogen niet meer worden gefokt. Toch gebeurt het dus nog steeds illegaal.

Kijk de uitzending 'Einde van de rashond':

"Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1500 tot 2500 euro", aldus Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht. "Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak diverse operaties nodig heeft. Het gaat daarbij om operaties aan de luchtwegen, behandelingen van hernia’s, oogoperaties, correcties van neusplooien en ga zo maar door. De kosten kunnen snel oplopen tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs. En de grootste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn extreme uiterlijk."

De oproep van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, dierenartsenvereniging Caring Vets en Dier&Recht wordt onder meer ondersteund door de Dierenbescherming, de Hondenbescherming en het Medisch Centrum voor dieren. "Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. We willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit!", aldus de organisaties.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor