Nieuwkomers krijgen persoonlijk inburgeringsplan met hulp van de gemeente
02-07-2018
•
leestijd 3 minuten
•
134 keer bekeken
•
De inburgering van nieuwkomers gaat op de schop. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven regelen. Daar staat tegenover dat hun sneller een straf boven het hoofd hangt als ze verzaken, schrijft minister Wouter Koolmees van Integratie.
Koolmees erkende eerder dat de huidige aanpak niet werkt. Nieuwkomers moeten zelf een inburgeringscursus zoeken. “Dat lukt gewoon niet als je de taal nog niet spreekt'', constateert de minister, en dat maakt nieuwkomers een makkelijke prooi voor malafide bureaus. Daarnaast duurt het te lang voordat inburgeraars het Nederlands machtig zijn en voordat ze zonder bijstandsuitkering kunnen.
Het geld dat het Rijk nu nog uitleent aan nieuwkomers om hun inburgeringsles van te betalen gaat daarom voortaan naar de gemeente. Die stelt een persoonlijk inburgeringsplan op en betaalt en regelt een passende cursus.
Boete
Nieuwkomers blijven wel zelf verantwoordelijk om binnen drie jaar het verplichte examen te halen. Wie er de kantjes afloopt, kan eerder dan voorheen een boete krijgen of zijn aanspraak op een langere verblijfsvergunning verliezen.
Gemeenten hebben nog een ander middel om de inburgeraar zijn best te laten doen, stelt Koolmees. Het gros van de nieuwkomers krijgt een bijstandsuitkering. De gemeente kan daarop korten als de ontvanger zich niet inspant om Nederlands te leren en geen passend werk of vrijwilligerswerk accepteert. Gemeenten moeten inburgeraars intensiever begeleiden en deze drukmiddelen gebruiken.
Bemoeienis van de gemeete
De grotere bemoeienis van de gemeente moet nieuwkomers ook kopzorgen besparen. Zo krijgen zij hun bijstandsuitkering in het begin niet meer helemaal uitgekeerd. De gemeente betaalt de vaste lasten en houdt die op de uitkering in. Daardoor moeten minder nieuwkomers in de schulden terechtkomen.
Ook moeten nieuwkomers meteen beginnen met Nederlands leren. Een inburgeraar die dat niet op tijd haalt, kan niet meer zomaar een excuus aanvoeren en ontheffing krijgen. Wie bijvoorbeeld niet kan lezen en schrijven, krijgt geen ontheffing, maar mag wel volstaan met een minder hoog niveau.
In de politiek wordt positief gereageerd op de plannen. Fardi Azarkan (DENK) vindt dat Koolmees er "verstandig" aan doet de inburgering radicaal om te gooien. Zihni Özdil (GroenLinks) noemt het een "goede stap vooruit". VVD'er Bente Becker vindt het "goed dat het nieuwe inburgeringstraject draait om meedoen vanaf dag één".
Slechte cursussen
De huidige inburgeringswet is sinds 2013 van kracht en nieuwkomers werden daarin verantwoordelijk gemaakt voor hun eigen inburgering.
Het lukte veel migranten niet om het inburgeringsexamen binnen de maximale termijn van drie jaar te halen.
De inburgeraars vonden het bijvoorbeeld lastig om in
het aanbod de goede en slechte cursussen
van elkaar te onderscheiden.
Fatale overtocht
De ZEMBLA uitzending: '
Fatale overtocht – het vervolg
' stond stil bij de falende inburgering. Zo zien we Hassan en zijn oudste zoon Ahmed die vluchten uit Syrië en een overtocht van Libië naar Italië overleven. Van de 400 opvarenden overleven maar 212 de overtocht. Hassan en Ahmed zijn nu bijna drie jaar in Nederland en hebben nog steeds geen werk gevonden. In de uitzending zegt professor Godfried Engbersen, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat Hassan en Ahmed al direct in het eerste jaar aan werk geholpen hadden moeten worden: "Van de groep Syrische asielmigranten die tussen 2013 en 2015 is binnen gekomen, is driekwart werkloos. Dat hadden we nou willen voorkomen."