Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe wet moet klokkenluider beschermen

08-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klokkenkluiders-in-de-kou
Werknemers die een misstand in hun organisatie aankaarten, kunnen straks niet meer worden ontslagen. Ook komt er altijd onderzoek naar de melding en zo nodig ook naar de manier waarop een klokkenluider is behandeld. Dat staat in een nieuwe wet voor het zogeheten Huis voor klokkenluiders. Die instantie kan onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden bij de overheid, bedrijven en organisaties.
De Tweede Kamer had een eerdere wet al aangenomen, maar dat voorstel stuitte vorig jaar in de Eerste Kamer op bezwaren. De initiatiefnemers - de SP, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie Klein - dienen donderdag een aangepaste versie in waarmee ze tegemoet zeggen te komen aan de kritiek in de Senaat.
Zo wordt het klokkenluidershuis een zelfstandig instituut en wordt het niet ondergebracht bij de Nationale ombudsman, zoals eerst de bedoeling was. De Tweede Kamer zal de leden ervan benoemen, om de onafhankelijkheid van het orgaan te verzekeren. De regering kan geen invloed hebben op beleid of onderzoek van het huis. Ook is er volgens de partijen nu duidelijk onderscheid gemaakt tussen de advies- en onderzoekstaken.
' Dankzij de kritische opmerkingen in de Eerste Kamer is het wetsvoorstel alleen maar beter geworden ', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. Bedrijven en organisaties moeten straks een interne regeling hebben voor het melden van misstanden. Wie hier geen gehoor vindt, kan advies vragen bij het Huis voor klokkenluiders. Die kan zelf een onderzoek beginnen en aanbevelingen doen om de misstand weg te nemen of onderzoek laten doen door een inspectie of toezichthouder.

EU richtlijn
Onlangs meldde Nieuwsuur dat er een nieuwe Europese richtlijn in de maak is, maar in plaats dat deze klokkenluiders helpt worden bedrijfsgeheimen juist beter beschermd. Dennis de Jong, SP-fractievoorzitter in het Europees Parlement, uit zijn zorgen want volgens hem is dit nieuwe voorstel gevaarlijk. Het zou namelijk voor journalisten en klokkenluiders betekenen dat zij misstanden lastiger kunnen onderzoeken.

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor