De nieuwe onbemande vliegtuigen die Defensie wil aanschaffen, kunnen worden bewapend. Nederland heeft daar nu geen behoefte aan, maar minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie sluit niet uit dat dat ooit wel het geval is.
Ze zei dat vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Eerder liet ze al weten er geen principieel tegenstander van te zijn om drones te bewapenen.
Defensie beschikt al over twee types drones (Raven en Scan Eagle) en is bezig met de aanschaf van een nieuwe: de Amerikaanse MQ-9 Reaper. Die kan bijvoorbeeld worden ingezet om informatie te verzamelen tijdens buitenlandse missies of voor dijkbewaking in Nederland.
Defensie heeft nog geen besluit genomen over de aanschaf van de MQ-9 Reaper, maar de Verenigde Staten al wel informatie gevraagd over vier toestellen, heeft Hennis aan de Tweede Kamer geschreven. Defensie heeft bij de Amerikanen ook vier opleidingsplaatsen aangevraagd. Volgens Hennis is het uitgesloten dat de Nederlandse militairen tijdens die opleiding betrokken raken bij wapeninzet. De SP wilde daarover duidelijkheid.
Het gebruik van bewapende drones is omstreden, onder meer omdat de Amerikanen de vliegtuigjes in landen als Pakistan en Jemen hebben ingezet om tegenstanders te doden. Daarbij zijn ook geregeld burgerslachtoffers gevallen.
ZEMBLA spreekt in de uitzending '
Dodelijke drones
' met de Amerikaanse voormalige drone-piloot Brandon Bryant. In totaal doodde hij dertien mensen. Na bijna zes jaar nam hij ontslag vanwege gewetensbezwaren. '
De Amerikaanse regering wil iedereen graag laten geloven dat het hele precieze aanvallen zijn, dat we nooit fouten maken, maar in werkelijkheid maken we continu fouten. Omdat mensen bloeddorstig zijn of triggerhappy en gewoon het proces versnellen. Ik heb het zelf meegemaakt. Een klein kind dat vlak voor de inslag ineens mijn vizier binnenloopt... Dat zal me de rest van mijn leven achtervolgen
'