Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe aanval op sigaret: 'NVWA moet sjoemelsigaret uit handel nemen'

31-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
rookmachine anp
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gevraagd om alle sigaretten uit de handel te nemen die niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. Het 'handhavingsverzoek' is ingediend door onder meer de Stichting Rookpreventie Jeugd, het Rode Kruis, kinderartsen, longartsen en cardiologen.
Zij deden eerder al strafrechtelijke aangifte tegen de tabaksindustrie. "Vrijwel alle sigarettenmerken die dagelijks in Nederland worden verkocht bevatten minimaal twee keer zoveel gif als wettelijk is toegestaan. Het gaat om het kankerverwekkende teer, de verslavende nicotine en om koolmonoxide dat onder meer hart- en herseninfarcten veroorzaakt", aldus de Stichting Rookpreventie Jeugd.
Mogelijk kort geding
De organisatie baseert zich op eerdere metingen van gezondheidsinstituut RIVM. Als de NVWA geen gehoor geeft aan het verzoek, volgt een kort geding, laat een woordvoerster van de stichting weten.
De Europese en Nederlandse tabaksregelgeving bepaalt dat sigaretten bij het inhaleren gebruik per sigaret niet meer dan 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide mogen afgeven.
'Fabrikant sjoemelt met sigaretten'
De wet bepaalt ook dat de overheid dit moet controleren met een in de wet vastgelegde ISO-gecertificeerde methode. Deze methode geeft volgens het RIVM een sterk vertekend beeld sinds tabaksfabrikanten gaatjes hebben aangebracht in sigarettenfilters. Door die gaatjes wordt schone lucht aangezogen die zich vermengt met de sigarettenrook. Het verdunde rookmengsel bevat door de vermenging veel minder gifstoffen en voldoet daardoor precies aan de wettelijke normen.  “Sjoemelen wordt dat genoemd", zo zegt de stichting.
Volgens de stichting rookt de mens anders dan de machine waarmee de rook wordt gemeten. De gaatjes die de tabaksfabrikanten in de sigaret hebben aangebracht, worden door mensen met de vingers of lippen dichtgehouden. Daardoor komt er geen schone lucht bij en inhaleert een roker de niet verdunde giftige lucht.
NVWA
De NVWA kon niet zeggen of er gehoor wordt gegeven aan het verzoek. "Dat weten we nog niet, we gaan het eerst bestuderen", zegt een woordvoerder.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor