Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kun je een terugval en extreem gedrag bij afbouw antidepressiva voorkomen?

07-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
de-piekerpil
De afbouw van antidepressiva kan leiden tot een terugval van depressie. Steeds vaker wordt ook een link gelegd tussen antidepressiva en moorden en familiedrama’s. Het Universitair Medisch Centrum Groningen start met een onderzoek om te kijken of een terugval van depressie is te signaleren wanneer de dosering van antidepressiva wordt veranderd. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
piekerpil pillen
Het UMCG krijgt Europese subsidie voor het onderzoek. Deelnemers moeten om de paar uur een vragenlijst invullen over hun stemming en bovendien worden hun hartslag en beweging bijgehouden. "Zo kunnen we precies zien welke veranderingen er in het lichaam zijn voor iemand terugvalt in een depressie", zegt Evelien Snippe, projectleider Trans-ID afbouw. Nu geldt nog de richtlijn dat na zes maanden van gebruik van antidepressiva besproken wordt wat de mogelijkheden zijn om af te bouwen.
Moorden in Engeland en antidepressiva
Psychiaters roepen steeds vaker om meer onderzoek naar de rol van antidepressiva bij moorden en andere geweldsdelicten. Onlangs kwam het BBC programma Panorama tot de conclusie dat er in Engeland de afgelopen dertig jaar in 28 moordzaken en 32 zaken waarbij iemand moordlustige gedachten had, antidepressiva in het spel was. In de uitzending spraken hoogleraren en psychiaters van een verband tussen de misdrijven en antidepressiva.
Antidepressiva gelinkt aan moorden en moordlustige gedachten
Ruim een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. De medicijnen staan al jaren ter discussie.    Ze werden ook al in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie. ZEMBLA maakte er de uitzendingen ‘ De piekerpil ’ en ‘ De piekerpil II ’ over.
Het UMCG hoopt met het onderzoek een terugval eerder te kunnen signaleren, waardoor dramatische gebeurtenissen in de toekomst mogelijk voorkomen kunnen worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.