Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland trekt met andere landen op tegen hoge medicijnprijs

29-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
medicijnen
Nederland en acht andere landen gaan samenwerken om de prijs van nieuwe medicijnen te kunnen drukken. Het negental gaat alles wat ze weten over een nieuw geneesmiddel "intensief" delen. Zo weten ze beter wat op hen afkomt en staan ze sterker in de onderhandelingen met fabrikanten, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten.

Aan het zogenoemde International Horizon Scanning Initiative (IHSI) doen ook België, Ierland, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland mee. Nederland, België en Ierland hadden het voortouw genomen. Ze blijven  andere landen werven om de alliantie te versterken. Minister Bruins: “Om goed voorbereid te zijn op de komst van nieuwe, veelbelovende maar helaas vaak dure medicijnen is internationale samenwerking ontzettend belangrijk. Ieder land wil namelijk betaalbare en toegankelijke medicijnen voor patiënten."

Grotere kennis

De landen gaan later ook informatie over nieuwe medische hulpmiddelen, zoals pacemakers, pleisters en prothesen, met elkaar delen. Nederland trekt al met de andere Benelux-landen en Oostenrijk op in de onderhandelingen met fabrikanten over de prijs van nieuwe geneesmiddelen. Zij profiteren daarbij straks van hun grotere kennis, denkt Bruins.

Eerder dit jaar dreigde minister Bruins nog fabrikanten van peperdure medicijnen aan de schandpaal te nagelen, als zij niet kunnen uitleggen waarom zij zo'n hoge prijs vragen voor hun geneesmiddelen. Dat deed hij in een open brief in De Volkskrant. Het stoort Bruins vooral dat sommige medicijnen meer dan een ton per patiënt per jaar kosten, zonder dat duidelijk is waarom ze zo duur zijn. "We krijgen simpelweg geen uitleg, geen inzicht in de prijsopbouw. Ik vind dat onaanvaardbaar." 
Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.    


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor